Gaalajulkaisu vuoden työyhteisöliikuttajista 2016

Henkilöstö luo aktiivisen työpaikan

Lounais-Suomen alueen vuoden työyhteisöliikuttajat ovat VMP Group ja LähiTapiola Satakunta. Työpaikkoja yhdistää oma-aloitteisesti liikunnallinen henkilökunta.

 

Pekko-Joonas Rantamäki

Varsinais-Suomen ja Satakunnan vuoden työyhteisöliikuttajat ovat molemmat onnellisessa asemassa: heidän työntekijänsä liikkuvat oma-aloitteisesti itsekseen.
Varsinais-Suomen urheilugaalassa palkittiin Varamiespalvelu VMP Group. HR-johtaja Matti Vuohiniemi kertoo, että VMP:n työntekijät ovat poikkeuksellisen aktiivista porukkaa.
Työkyky- ja hyvinvointikyselyssä kävi ilmi, että selkeästi yli 80 prosenttia henkilöstöstämme arvioi harrastavansa kestävyysliikuntaa terveyden kannalta riittävästi.
Kyselyyn vastasi yli tuhat työntekijää. Vuohiniemen mukaan kaikille tarjottiin Vierumäen urheiluopistolla kehitettyä Happy healthy people at work -mobiilisovellusta, ja yli 700 latasi sen käyttöönsä.
”Henkilöstön pitkäjänteisestä aktiivisuudesta kertoo myös VMP:ssä toteutettu HeiaHeian liikuntakampanja, jossa työntekijät keräsivät vuonna 2013 13 000 ja vuonna 2014 14 000 liikuntasuoritusta, -tuntia ja kannustusta.”

Meillä on yhteisöllinen talo, jossa parhaat tulokset saadaan aikaan kimpassa. Siksi vuoden työyhteisöliikuttajan palkintokin tuntuu hyvältä. Meidän väkemme on tehnyt sen yhdessä, Vuohiniemi kehuu. Hän muistuttaa, että palkinto on tunnustus myös urheilun hyväksi tehdystä työstä.
”Olemme tehneet enimmillään 40 lajin kanssa yhteistyötä.” Työntekijöiden liikunnallisuus on jo pitkään näkynyt VMP:llä vähäisinä sairauspoissaoloina. Vuohiniemen mukaan osa henkilöstöstä voi tehdä myös kiky-sopimuksen mukaiset lisätyötunnit liikkumalla.

Kuvassa Matti Vuohiniemi VMP.stä ja palkinnon luovuttaja Miia Kaerala Varsinais-Suomen Yrittäjistä. 

Luovuudella liikkumaan

Myös Satakunnan urheilugaalassa palkitun LähiTapiola Satakunnan työntekijät ovat liikunnallista väkeä.
”Järjestämme kerran vuodessa liikunnallisen tyky-päivän, sen lisäksi jokainen saa liikkua omalla tavallaan.
Tyky-setelit ovat käytössä, ja muutamiin liikuntapaikkoihin pääsemme yhteistyösopimuksella edullisemmin, kertoo hallintojohtaja Leena Lammassaari.”

LähiTapiola Satakunnassa toteutettiin Elämänkuntoon-projekti marraskuusta 2015 kesään 2016. Noin 75 prosenttia henkilökunnasta otti haasteen vastaan, ja liikuntasuorituksia kertyi varsin mukavasti projektia varten perustettuun HeiaHeia-yhteisöön.

”Välttämättä ei tarvitse käydä kuntosalilla tai ryhmäliikunnassa, vaan yhtä lailla toimivat vaikkapa metsä- ja lumityöt tai nurmikonleikkuu.”
Liikunnan monipuolisella ymmärtämisellä ja luovuudella yrityksessä saatiin liikkeelle sellaisiakin työntekijöitä, jotka eivät olleet aiemmin liikunnallisia.
Lammassaari kertoo, että projektin aikana sairauspoissaolot vähenivät huomattavasti, ja yrityksen kuntoindeksi kohosi huolestuttavalta tasolta merkittävästi paremmalle pohjalle.

”Moni sai mittauksissa hienoja tuloksia. Vuoden työyhteisöliikuttaja oli meille hieno tunnustus, koska meitä on kohtuullisen vähän eikä meillä siksi ole sellaisia resursseja kuin isommilla yrityksillä.”

Projektin jälkeenkin LähiTapiola Satakunnassa on kannustettu henkilökuntaa pitämään itsestään huolta. Tänä vuonna on tarjottu tyky-seteleiden lisäksi niska-hartiahierontaetua sekä terveellisempiä välipaloja juhlapäivinä.

”Elämänturvayhtiönä haluamme pitää huolta myös työntekijöistämme ja tarjota heille mahdollisuuden huolehtia itsestään. Tällä hetkellä meillä on suunnitteilla kaksi luentoa hyvinvoinnista ja ruuan tärkeydestä,” Lammassaari kertoo.

Kuvassa Jokke Heinänen LähiTapiolasta ja  palkinnon jakanut Satakunnan Yrittäjien Irma Salo.