Kesis 1990-luvulla
Kesis –liikuntaleiri järjestettiin ensimmäistä kertaa Sauvon Ahtelan leirikeskuksessa kesäkuussa 1994. Juuret ulottuvat kuitenkin kauemmas. SVUL:n piirileirejä ja murkku –leirejä oli järjestetty samalla ajatuksella Ahtelassa jo paljon aikaisemmin.
Ensimmäisellä Kesis –leirillä, vuonna 1994 leiriläisiä on laskettu olleen hieman vajaat 200. Leirin ajatus on vuosien myötä muuttunut suhteellisen vähän. Ensimmäisestä vuodesta alkaen leiriläiset ovat liikkuneet monipuolisesti lajipaketeissa, yhteisohjelmaa on järjestetty leirialueen amfiteatterilla ja leiriohjelmaan on kuulunut leiridisko. Myös leirialue on helppo tunnistaa samaksi kuin -90 luvulla.
Ensimmäisten vuosien leirijärjestelyistä yhdessä Sanna Hirvolan kanssa vastannut Pertti Koski muistaa, että leirilajeiksi pyrittiin jo tuolloin saamaan kotioliossa hankalemmin toteutettavia liikuntamuotoja. Motocross ja vesihiihto ovat olleetkin suosikkilajeja yhtälailla 1994, kuin 2013.
Alusta alkaen leiriläiset ovat nukkuneet teltoissa. Vaikka ensimmäinen Kesis –leiri muistetaan sateisesta säästä, nousivat leirin osallistujamäärät tasaisesti ja vuonna 1997 lähenneltiin jo 600 leiriläisen rajaa.
Kesis 2000-luvulla
Vuonna 2001 meni rikki 800 leiriläisen raja ja tämän jälkeen organisaation, leiriläisten ja ohjaajien kokonaisvahvuus on vakiintunut noin tuhannen ihmisen paikkeille.
Leirilajit on lähes poikkeuksetta järjestetty aina Ahtelan leirikeskuksessa. Alkuvuosina yhtenä lajipaikkana toimi kuitenkin Sauvon urheilukenttä, jonne leiriläiset kuljetettiin linja-autolla yleisurheilemaan. Leiriläisten määrän kasvu pakotti järjestäjät pohtimaan 2000 luvulla leirialueen ulkopuolisten liikuntapaikkojen käyttöönottoa. Leiriläisten määrän kehitystä ei rajoittanut majoituskapasiteetti, vaan liikuntalajien turvalliselle järjestämiselle tarkoitetut liikuntapaikat ja kentät leirialueella.
Vaikka vuosien 2008 ja 2009 Kesiksen suosio oli kasvanut niin paljon, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet mukaan, päädyttiin kuitenkin, ettei leiriläisiä lähdetä kuljettamaan Sauvon keskustaan ja lähialueiden urheilukentille. Kaikki leiritoiminnot ratsastusta lukuun ottamatta tullaan jatkossakin järjestämään leirikeskuksessa. Vahvan kädenjälkensä 2000 luvulla Kesiksen kehittämiseen antoi elämäntyönsä opettajana toiminut turkulainen monivuotinen leirin johtaja, leirineuvos (2012) Juhani Lehto.
Kesis 2010-luvulla
Useiden vuosien ajan Kesis –perinteisiin kuului julkkisottelu. Monisatapäinen leiriläiskatras seurasi salibandykaukalon reunalla, kun leiriläisistä koottu joukkue haastoi TPS:n edustuskiekkoilijat asfalttikentällä. Yllättävän usein ottelu päättyi tasapeliin tai rangaistuslaukauksiin sekä nimikirjoituksen metsästäjien pitkiin jonoihin. Julkkiksia leirillä on vieraillut urheilun ulkopuoleltakin. Vuonna 2011 leirin päättäjäisissä esiintyi Elastinen, jonka keikka oli kuitenkin lähellä peruuntua. Leirin johto oli kinkkisen paikan edessä, kun lämpötila varjossa oli yli 30 astetta. Amfiteatterilla auringon paahtaessa lämpö nousi varmuudella ruotsalaisen saunan lukemiin eikä lippalakeista ja vesipulloista huolimatta lämpöhalvauksilta vältytty.
Kahdenkymmenen vuoden aikana (vuosina 1994-2013) Kesiksellä on liikkunut noin 15000 lasta, nuorta ja ohjaajaa. Kesis on vakiinnuttanut paikkansa ja on monipuolisista liikuntaleireistä Varsinais-Suomen suurin. Ja nykypäivänä ainoa yönylileiri, jossa majoitutaan teltassa!
Kesis 2020-luvulla
Koronapandemia kuritti kaikkia, niin myös Kesistä. Kahden leirittömän vuoden jälkeen, kesällä 2022 Kesis palasi taas tutulle paikalleen Sauvon Ahtelaan. Leiri oli yksi historian pienimmistä, mutta lasten ilo oli käsin kosketeltavaa! Liikunnan ja retkielämän lisäksi iloa lapsille (ja aikuisillekin) toi leirin ihkaoma maskotti, hassunhauska kilppari, jolle lapset saivat ehdottaa nimeä. Leirin päättäjäisissä Killen nimi kruunattiin iloiselle kilpparille.