Kaukalon teko-ohjeet koulun pihapeleihin

Pienpeleihin tarkoitettu ”kaukalo”, joka on mitoiltaan [9m x 15m], on erinomainen lisä oppilaiden koululiikuntaan. Kaukalossa voidaan pelata esim. jalkapalloa, jääkiekkoa ja kaukalopalloa pienpeleinä. Kaukaloa voidaan käyttää pelaamiseen ulkona kaikkina vuodenaikoina niin väli- kuin liikuntatunneillakin.

Kaukalon laidat koostuvat 3m pitkistä erillisistä osista. Näin ollen yksittäisiä laitojen osia voidaan käyttää muun muassa jalkapallossa ja kaukalopallossa erillisinä pikku maaleina ja syöttöseininä. Lisäksi kaukalon purkaminen / siirtäminen / säilyttäminen on helpompaa. Kaukalon rakentaminen on suunniteltu mahdollisimman helpoksi, jotta siihen voivat osallistua koulun oppilaat yhdessä opettajan / opettajien kanssa.

Huomio! Kun ostatte puutavaran, sen täytyy kuivia sisätiloissa n. kuukauden ennen kuin sitä voi käyttää kaukalon rakentamiseen.

 

Tarvikkeet:

  • Kaukalon laitoja varten: 96 metriä A) [32mm x 125mm] sahapintaista mäntylautaa           ( 1,25 € / metri ) tai B) [28mm x 120mm] kyllästettyä terassilautaa ( 1,49 € / metri )
  • Kaukalon laitoja tukevia tukipuita varten: n. 30 metriä ”kakkosnelosta” A)[50mm x 100mm] sahapintaista mäntyä ( 1,40 € / metri ) tai B)[45mm x 95mm] kyllästettyä terassilautaa ( 1,80 € / metri )
  • Kaukalon laitojen ja niitä tukevien tukipuiden kiinnitystä varten: Paljon rautanauloja / ruuveja ja puuliimaa!!

 

Työvaiheet:

  1. Mittaa ja sahaa kaukalon laitoja varten 32kpl 3 metriä pitkiä lautojen paloja.
  2. Mittaa ja sahaa kakkosnelosesta tukipuut laitojen 3 metriä pitkille laudoille. Tukipuita tulee 2kpl per 3m pitkä pala kaukalon laitaa. Käytä piirroskuvaa 1 apunasi.
  3. Kiinnitä 2kpl 3 metriä pitkiä lautoja päällekkäin tukipuihin puuliimalla ja rautanauloilla / ruuveilla.
  4. Viimeistele kaukalo viilaa ja hiomakonetta / hiomapaperia käyttäen.

 

Katso alla olevat piirroskuvat läpi, jotta saat helpotusta kaukalon rakentamiseen. Huomioitavaa on, että piirroskuvat on piirretty ja mitoitettu sen mukaan, että kaukalo rakennettaisiin kyllästetystä ja höylätystä terassipuusta. Toisena vaihtoehtonahan oli sahapintainen mäntypuu.

Kaukalon hinta on noin 200 €

Tarkemmat työskentelyohjeet mittoineen löydät alla olevasta liitetiedostosta