Koulujen ja seurojen yhteistyössä tehdään aktiivisempia koulupäiviä

Koulujen ja seurojen yhteistyössä tehdään aktiivisempia koulupäiviä

Suomen Olympiakomitea, Liikkuva koulu -ohjelma ja Liikunnan aluejärjestöt haluavat edistää koulujen, seurojen ja järjestöjen yhteistyötä aktiivisemmissa koulupäivissä. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni lapsi innostuisi liikkumisesta ja saisi mahdollisuuden liikunnan harrastukseen osana koulupäivää – aamulla, keskellä koulupäivää tai heti koulupäivän jälkeen. Alueellisissa Urheilugaaloissa ympäri Suomen palkitaan tammi-helmikuussa kouluja, seuroja ja kuntia esimerkillisestä toiminnasta koulupäivän aikaisen liikkumisen sekä koulujen ja seurojen yhteistyön edistämisessä.

Liikkuva koulu -ohjelman seurannan mukaan jo joka toisessa koulussa on urheilu- tai liikuntaseuran järjestämää kerhotoimintaa. Lisäksi yli puolet kouluista haluaisi järjestää lisää kerhotoimintaa yhteistyössä urheilu- ja liikuntaseurojen kanssa. Monessa kunnassa liikuntatoimen ja seurojen yhteistyöllä on pitkät perinteet, mikä luo hyvää pohjaa myös koulujen kanssa tehtävälle yhteistyölle.

”Yhteistyö urheiluseurojen, järjestöjen, koulujen ja kunnan hallintokuntien välillä on lisääntynyt Liikkuva koulu -ohjelman aikana. Edellytyksiä ja potentiaalia yhteistyön lisäämiselle on olemassa vieläkin enemmän, mutta yhteistyökulttuurin luominen etenee askel kerrallaan”, toteaa Liikkuva koulu -ohjelman ohjelmajohtaja Antti Blom.

Alueellisissa Urheilugaaloissa jaetaan tunnustuksia koulujen ja seurojen yhteistyöstä

Palkittavat ovat kouluja, seuroja ja kuntia, joissa oppilaille tarjotaan sisällöllisesti monipuolista matalan kynnyksen liikuntaa. Palkitsemisen perusteina ovat olleet lisäksi monialainen yhteistyö sekä pitkäjänteinen ja hyvin koordinoitu toiminta.

”Koulujen ja seurojen yhteistyö vaatii kunnan tasolta koordinaatiota ja yhteistä suunnittelua. Palkittavissa tahoissa on onnistuneita esimerkkejä, joissa on saatu lajirajat ylittävässä yhteistyössä oppilaille uusia harrastusmahdollisuuksia. Koulujen ja urheiluseurojen yhteistyö on saanut kentällä hyvän startin”, hehkuttaa Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

 

Koulujen ja seurojen yhteistoiminta on palkitsemisten perusteella moninaista. Yhteistyössä järjestetään, lajikokeiluja, teemaviikkoja, liikuntapäiviä ja -tapahtumia sekä liikuntakerhoja aamuisin, välitunneilla ja koulupäivän jälkeen. Myös oppilaiden rooli toiminnassa on ollut aktiivinen. Seuroissa harrastavat nuoret ovat ohjanneet liikuntaa nuoremmille ja oppilaita on ollut kesätöissä urheiluseuroissa. Ennen kaikkea palkitsemisissa korostuu yhdessä tekeminen.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Kirsi Naukkarinen
Liikkuva koulu -ohjelma
kirsi.naukkarinen@oph.fi, p. 040 348 7316

erityisasiantuntija Jukka Karvinen
Suomen Olympiakomitea
jukka.karvinen@olympiakomitea.fi, p. 0400 617532

 

Alueelliset Urheilugaalat ja Liikkuva koulu ja seurayhteistyö 2017 -palkinnon saajat

Lapin Urheilugaala, lauantai 13.1.2018
Julkaisuvapaa: heti

Palkittava: Kemin kaupunki
Palkitsemisperusteet: Kemin kaupunki ja Kemin urheiluseurojen yhteistyöverkosto, Kemin Urheiluakatemia, liikuttavat nuoria kouluaikana. Avainasemassa on seura-, laji- ja koulurajat ylittävä yhteistyö sekä urheilun tarkastelu vahvasti myös terveysliikunnan viitekehyksen, nuorten henkisen kasvun ja kouluviihtyvyyden näkökulmasta.
Lisätietoja: Hepokankaan koulu, liikunnanopettaja Olli Kelhä, p. 050 361 3873, olli.kelha@edukemi.fi / Lappia Urheiluakatemian edustaja ja opettaja, Pekka Tiitinen, p. 040 594 7916, pekka.tiitinen@lappia.fi

Päijät-Hämeen Urheilugaala, lauantai 20.1.2018
Julkaisuvapaa heti

Palkittava: Orimattilan Jymy
Palkitsemisperusteet: Orimattilan Jymy on tarttunut haasteeseen lisätä koulujen iltapäiväkerhotoimintaa ja kehittänyt ennakkoluulottomasti liikuntakerhotoimintaa kunnassa. Yhteistyöstä sovittiin seuran ja koulujen kerhokoordinaattorin kanssa keväällä 2017. Monipuoliseen kerhotoimintaan on osallistunut ensimmäisenä syksynä jo 150 lasta ja palaute on ollut positiivista.
Lisätietoja: Seuran yhteyshenkilö: Orimattilan Jymyn kehityspäällikkö Tuomo Jussila p. 0400 457 177 tuomo.jussila@posti.fi / Koulun yhteyshenkilö: Koulujen rehtorit / Sivistystoimenjohtaja Timo Ahvo p. 040 541 9082 timo.ahvo@orimattila.fi /Aluejärjestön yhteyshenkilö: Lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Krista Pöllänen, p. 050 5435934 krista.pollanen@phlu.fi

Etelä-Karjalan Urheilugaala, perjantai 26.1.2018, Imatran Kylpylä
Julkaisuvapaa: pe 26.1. klo 22.00

Palkittava: Pesä Ysit ry
Palkitsemisperusteet: Lappeenrantalainen pesäpalloseura Pesä Ysit on tehnyt pitkäjänteistä, laajenevaa ja laadukasta lasten liikuntakasvatustyötä yhteistyössä Lappeenrannan koulujen ja lähikuntien koulujen kanssa. Pesä Ysien järjestämään toimintaan on päässyt vuoden 2017 aikana osallistumaan alakouluissa jopa 2000 oppilasta. Kouluvierailujen lisäksi seura ohjaa viikoittaisia liikuntakerhoja alakouluissa sekä pesisakatemian aamuharjoituksia yläkoulun oppilaille ja 2. asteen opiskelijoille.
Lisätietoja: Pesä Ysit, Ville Lantta p. 040 529 3011, ville.lantta@elisanet.fi / Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu, Lasse Heiskanen lasse.heiskanen@eklu.fi

Kymenlaakson Urheilugaala, perjantai 26.1.2018, Sport Bar Players, Kotka
Julkaisuvapaa: pe 26.1. klo 22.00

Palkittava: Vehkalahden Veikot ry
Palkitsemisperusteet: Pyörittää 15 matalankynnyksen liikuntakerhoa koulujen tiloissa 25 ohjaajan voimin. Kerhot liikuttavat noin 200 lasta. Kerhotoiminta on vakiintunutta ja lisäksi vuosittain koulutetaan nuoria ohjaajia. Hienoa seuran ja koulun yhteistyötä.
Lisätietoja: Vehkalahden Veikot ry, Minna Setälä minna.setala@gmail.com 040 500 7130 / Kymenlaakson Liikunta ry, Petteri Mäkelä, petteri.makela@kymli.fi

Keski-Suomen Urheilugaala, perjantai 26.1.2018, Paviljonki, Jyväskylä
Julkaisuvapaa: pe 26.1. klo 22

Palkittava: Hankasalmen, Keuruun, Laukaan, Saarijärven ja Viitasaaren kyläkoulut
Palkitsemisperusteet: Kuntien kyläkoulut ovat osallistuneet aktiivisesti Liikkuva koulu -ohjelmaan. Opettajat ovat osallistuneet täydennyskoulutuksiin, oppilaat ovat toimineet välituntiliikuttajina ja kouluissa on järjestetty liikunta-aiheisia vanhempainiltoja. Johtajaopettajat ja koulujen henkilökunta ovat osoittaneet, että liikunta ei ole aina kiinni hienoista puitteista ja ulkoisista olosuhteista, vaan liikuntamyönteisen ilmapiirin synnyttäminen on avainasia.
Lisätietoja: Keski-Suomen Liikunta, Jouni Vatanen, puh. 050 552 40997, jouni.vatanen@kesli.fi

Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaala, perjantai 26.1.2018, Hotelli Lasaretti, Oulu
Julkaisuvapaa: pe 26.1. klo 22

Palkittava: Raahen kaupungin meriliikuntaviikko
Palkitsemisperusteet: Meriliikuntaviikolla jokainen Raahen yläkoululainen pääsee tutustumaan yhden päivän aikana kaupungin tarjoamiin merellisiin harrastusmahdollisuuksiin, kuten melontaan, purjehdukseen, soutuun, suppaukseen ja meripelastukseen. Lajeihin on saatu viikon kautta uusia harrastajia ja nuorten rohkeus kokeilla uusia lajeja on kasvanut.
Lisätietoja: Laura Rahikkala laura.rahikkala@raahe.fi, 040 135 6957 (työ) 050 3057 046 (koti) / Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu, Mari Patanen, mari.patanen@popli.fi

Etelä-Savon Urheilugaala, perjantai 26.1.2018, Original Sokos Hotel Vaakuna, Mikkeli
Julkaisuvapaa: pe 26.1. klo 22

Palkittava: Ristiinan yhtenäiskoulu ja lukio
Palkitsemisperusteet: Ristiinan yhtenäiskoulu ja lukio on tehnyt yhteistyötä useiden seurojen kanssa monipuolisesti paikallisesti ja seudullisesti. Yhteistyötä on tehty lajikokeiluiden, liikunta- ja turnauspäivien ja hyvinvointiviikon muodossa. Koulu ja seurat ovat hankkineet liikuntavälineitä yhteiskäyttöön, ja seuroissa harrastavat yläkoululaiset ovat pitäneet ohjauksia alakoululaisille.
Lisätietoja: koulussa Jussi Haapalainen jussi.haapalainen@edu.mikkeli.fi ja aluejärjestössä Anna Parta anna.parta@esliikunta.fi

Varsinais-Suomen Urheilugaala, lauantai 27.1.2018, Gatorade Center, Turku
Julkaisuvapaa: la 27.1. klo 22

Palkittava: Raision Sivistyskeskus
Palkitsemisperusteet: Raision kaupungissa käynnistettiin vuonna 2015 kokeiluna harrastustoiminta oppilaille koulun ja seuran yhteistyönä.  Syksyllä 2015 Raision seuraparlamentti otti asiasta kopin, ja vuodesta 2016 toimintaa on ollut kaikilla alakouluilla. Raision toteuttama toimintatapa on erinomainen esimerkki yhteistyöstä ja yhteissuunnittelusta koulujen, seurojen ja liikuntapalveluiden kanssa.
Lisätietoa: Raision sivistyskeskus, Sari Aaltonen (Friisilän koulun rehtori), sari.aaltonen@raisio.fi puh. 0400719511 / Raision liikuntapalvelut, Marita Oksanen, marita.oksanen@raisio.fi, puh. 0407479002 / Raision kuula, seuraparlamentti, Markku Appel p. 044 782 1323, markku.appel@dnainternet.net

Keski-Pohjanmaan Urheilugaala, lauantai 27.1.2018, Snellman-sali, Kokkola
Julkaisuvapaa: la 27.1. klo 22

Palkittava: Ylivieskan Liikkuva koulu -toimintamalli
Palkitsemisperusteet: Ylivieskan Liikkuvassa koulussa on tehty pitkäjänteistä yhteistyötä paikallisten urheiluseurojen kanssa. Yhteistyö hyödyttää koko verkoston toimijoita, mutta ennen kaikkea aktivoi oppilaita liikkumaan ja osallistumaan seuratoimintaan. Erityisen aktiivisia seuroja ovat olleet yleisseura Ylivieskan Kuula, jalkapalloseura YPA, YVoLi sekä Ylivieskan Latu.
Lisätietoa: Juha Torvikoski / Keski-Pohjanmaan Liikunta, Joonas Kivinen, joonas.kivinen@kepli.fi

Pohjanmaan Urheilugaala, lauantai 27.1.2018, OmaSPStadion, Seinäjoki
Julkaisuvapaa la 27.1. klo 22

Palkittava: Vaasan kaupungin Liikkuva koulu
Palkitsemisperusteet: Vaasassa yhteistyö koulujen ja seurojen välillä on monipuolista. Seurat ovat aktiivisesti mukana erilaisissa tapahtumissa ja leiritoiminnassa, mutta Liikkuva koulu -hankkeen aikana yhteistyö on laajentunut hienosti myös koulupäivän aikaiseen toimintaan. Seuroja on mukana muun muassa kerhotoiminnassa ja liikunnallisten iltapäivien organisoinnissa.
Lisätietoa: Vaasan kaupunki, Liikuntasuunnittelija Jaakko Saarinen, jaakko.saarinen@vaasa.fi, p. 0400 98 3993 / Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu, Tanja Hietikko, tanja.hietikko@plu.fi, p. 0400 623 127

Kainuun Urheilugaala, perjantai 2.2.2018, Kajaanin Kaupunginteatterin teatteritalo
Julkaisuvapaa pe 2.2. klo 22

Palkittava: Otanmäen-Vuolijoen seuraunioni
Palkitsemisperusteet: Otanmäen-Vuolijoen seuraunioni on tehnyt laajaa yhteistyötä Otanmäen koulun kanssa jo useita vuosia. Esimerkiksi taloudellinen tuki liikuntavälineiden hankkimiseksi on jatkunut jo vuosia ja seuraunionin liikuntavälineet ovat yhteiskäytössä koulun liikuntatunneilla. Seuraunionin palkkaamat kerho-ohjaajat ovat olleet mukana koulun liikuntateemapäivien suunnittelijoina, ohjaajina ja toteuttajina. Ote oppilaiden liikuttamisessa on kannustava.
Lisätietoa: Otamäen koulu, Kaisa Talus, kaisa.talus@edukajaani.fi, 044 7147626 / Seuraunionin pj, Jukka Pyrrö, jukka.pyrro@basket.fi, 0440 344 312

Hämeen Urheilugaala, perjantai 2.2.2018, Scandic Rosendahl, Tampere
Julkaisuvapaa pe 2.2. klo 22

Palkittava: Lasten Liikunnan Tuki ry
Palkitsemisperusteet: Lasten Liikunnan Tuki ry on ollut hyvä, joustava, aloitteellinen ja ahkera kumppani Hämeenlinnan kaupungille. Yhdistys on hyvillä verkostoillaan ja kaikkia kumppaneita innostavalla työotteellaan koordinoinut Hämeenlinnan koulujen seurayhteistyötä ja ”höntsäliikuntaa” lisäävää Liikuntalukkaria.
Lisätietoa: Lasten Liikunnan Tuki ry, Juha Liedes, juha.liedes@lastenliikunnantuki.fi, p. 0400 744 840 / Hämeen Liikunta ja Urheilu, Hannamari Laitinen, hannamari.laitinen@hlu.fi

Satakunnan Urheilugaala, lauantai 10.2.2018, Cygnaeuksen juhlapalvelukeskus, Pori
Julkaisuvapaa la 10.2. klo 22

Palkittava: Rauman seuraparlamentti
Palkitsemisperusteet: Rauman seuraparlamentin seurayhteistyössä järjestävässä monipuolisessa kerhotoiminnassa on mukana kymmenen raumalaista seuraa. Toimintaa tehdään esimerkillisen yhteissuunnittelun kautta, jossa seurojen lisäksi ovat mukana opetustoimi, liikuntatoimi ja alakoulut. Raumalaiset seurat ovat yhdessä valinneet koulujen kanssa tehtävän kerhotoiminnan yhdeksi parlamentin seurayhteistyön painopistealueeksi.
Lisätietoa: Feran toiminnanjohtaja Hannele Töyrylä-Jokinen 044-2315706 hannele.toyryla-jokinen@fera.fi / liikuntatoimi Kimmo Kouru, p. 040 180 9785, kimmo.kouru@rauma.fi / Liikunnan aluejärjestössä Juha Virtanen p. 044 059 5204


 

 

 

Ajankohtaista