Kouluvaari pitää kultajopot kunnossa

Teksti Maija Arosuo 

Kuvat C. Gibson 
 

Paraisten Koivuhaan koulun pihalla on harvinaisen komea rivistö kullanvärisiä Jopoja. Kaikki ei kuitenkaan ole kultaa, mikä kiiltää. 

  • Ne on oikeasti vaan maalattu sellaisella keltaisen ja glitterin sekoituksella. Jos ne olisivat oikeaa kultaa, ne olisivat niin painavia, ettei kukaan haluaisi polkea niillä, oppilaat tietävät. 

    Kouluvaari huolehtii yhdessä erityisoppilaiden kanssa,että Jopot ovat aina kunnossa

Arvelen, että ne silloin helposti myös varastettaisiin. Pienellä paikkakunnalla näkyisi kuulemma kuitenkin heti, jos jollain on niin paljon uutta rahaa. Hyvä niin.

Erityisluokan oppilaiden asiantuntemukseen sopii luottaa, sillä he ovat vastuussa pyörien huollosta ja ovat ne omin käsin koonneetkin. Kolmetoista uunituoretta Jopoa tuli Koivuhaan alakouluun viime syksynä Liikkuva koulu -hankkeen myötä.  

  • Viime syksynä teimme kaupungin kanssa sopimuksen osan liikuntatuntien pitämisestä hienossa Pif Center-hallissa, joka on koululta vajaan kahden kilometrin päässä. Koulumme oppilaista vajaa kolmannes tulee kouluun kyydillä. Kävelymatkaan hallille olisi mennyt liikuntatunnista suuri osa. Nyt kun kyytiläisillekin saatiin pyörät koulupäivän ajaksi käyttöön, tunnit voidaan käyttää muuhun kuin siirtymisiin, rehtori Merja Huvila iloitsee.  

Liikkuva koulu -koordinaattorin ja luokanopettaja Jaakko Tuomisen mukaan luokan liikkuminen on helpottunut muutenkin, kun kaikilla oppilailla on pyörät alla. Pyörillä on päästy helposti esimerkiksi yleisurheilukentälle ja suunnistuspoluille. Myös luontoretkien järjestäminen onnistuu nyt kätevämmin.  

  • Isoille ryhmille ei vieläkään aina tahdo pyöriä riittää, joten opettajat joutuvat joskus lainaamaan omaa kalustoaan. Olemmekin anoneet vielä muutamaa lisäpyörää, Huvila kertoo. Hän toivoo, että pyöräilyä voidaan lisätä kouluissa entisestään ”Pyöräilevä Parainen” -hankkeen avulla.  

Pyörien kunnostukseen on panostettu alusta saakka. Erityisluokan oppilaista kahdella on aina kerrallaan pyöränhuoltajan merkki pulpetissaan. He harjoittelevat arjen taitoja vastaamalla pyörähuollosta yhdessä kouluvaarien kanssa. Yhdessä he paikkaavat pyörän kumit ja pitävät Jopot kimaltavina. 

Pyörien avulla koko koulun on helpompi päästä liikuntapaikoille ja retkille

 

  • Pyörien huoltaminen on ollut oppilaille mieluisaa puuhaa. Aina se matematiikan tehtävät on voittanut, erityisluokanopettaja Terhi Järnström kertoo.  

Oppilaiden mielestä pyörien kokoaminen ja huoltaminen on ollut ihan helppoa, mutta toiveammattia pyöränhuoltajasta ei ole tullut. Autojen kokoaminen sen sijaan saattaisi kiinnostaa.  

Vaarien mukanaolo lähti heiden omasta aloitteestaan. Kouluvaari Matti Autio ajeli kerran luokan perässä pyörällään, kun yksi lapsista kaatui. Hän paikkasi pojan polven ja mietti samalla, että vaarit voisivat ottaa huolekseen myös pyörien korjaamisen.  

  • Onhan se lapsilta pois jos opettajan pitää korjata pyörää, kun pitäisi opettaa. Me fiksaamme pyörät ja samalla opetamme lapsille, miten työkaluja käytetään. Nämä Jopot ovat hyviä, kun niissä ei ole vaihteita, eivätkä ne mene helposti rikki. Autamme tarvittaessa myös muiden  urheiluvälineiden kunnossapidossa, kouluvaari kertoo. Vaarien tekemä keppihevosten esterata saakin heti kiitosta koko koululta.  

Jopot ovat Koivuhaassa käytössä oppilailla kolmannesta kuudenteen luokkaan. Vanhimmat oppilaat esittelevät meille pyöriä. He ovat niistä selkeästi ylpeitäkin.   

  • Ne ovat olleet niin suosittuja, että joskus oppilaat ovat ”unohtaneet”, että heillä on omakin pyörä kotona, jotta ovat saaneet ajaa koulun Jopolla, kuudennen luokan opettaja Piia Virtanen kertoo.   

 Jopot ajetaan takaisin sisälle. Rakkaat ajokit saavat odottaa tallissa vielä hetken, sillä näillä keleillä Koivuhaassa luistellaan ja hiihdetään. 

Koivuhaan koulun kultaiset Jopot ovat oppilaiden suuressa suosiossa