Laita lenkkitossut laulamaan!

Urheilullisen runokirjan avulla voi yhdistää lukemista ja liikkumista. 

Jukka Itkosen runokirjassa punainen ja sininen hiihtävät kilpaa, Ossi Motocrossi paahtaa pyörällään hiekkaista rataa ja ampiaiset järjestävät tanssiaiset. Pysyykö Laulavat lenkkitossut -kirjan lukijakaan paikoillaan?

Varkauden raiteilla järjestettiin 1950-luvulla kortteliolympialaisia. Potkittiin ja lyötiin palloa, heitettiin keihästä, hypättiin seivästä tehtaalta saaduilla rimoilla. Joka ilta naapuruston lapset kerääntyivät yhteen, Itkosen veljekset muiden mukana.

”Kyllä me veljeni Hannun kanssa lähdettiin ulos aina heti, kun oltiin syöty ja vasta illalla tultiin kotiin. Koko se väliaika liikuttiin. Maassa, puussa ja vedessä”, kuvailee veljeksistä sittemmin pitkän kirjailijauran tehnyt Jukka.

Velipoikaansa Hannua, josta tuli Jyväskylän liikuntasosiologian professori, Jukka kiittää ideasta liikuntarunokirjaan.

 

Lajikirjoa

Vaikkei Laulavat lenkkitossut tieteiskirja olekaan, paistaa siitä varsin vahva monen liikuntalajin tuntemus. Kirjan noin neljässä kymmenessä runossa seikkailevat niin Vuoden eräsmies, Karate-Einari, Kaisa Snooker kuin Sohvaurheilijakin. Runoilijan sanoin kirjassa ”on jalka- käsi- ja uppopalloa, nyrkkeily vaatii kivistä kalloa. Kaadetaan keiloja, ammutaan kiekkoja, käytetään mailoja, jousia, miekkoja…”

Jukka Itkonen on monipuolinen runoilija, sanoittaja ja suomentaja.
Kuva Lastenkeskus.

Tärkeää niin Itkosen kielessä kuin kuvatussa urheilussa on leppoisa tunnelma. ”Aina ei kilpailla palkintopotista. Kaiken ei tarvitse olla niin totista”.

 

”Onhan siinä jotain taikaa,

kun ei kukaan ota aikaa,

vaan saa mennä lailla vapaan

ihmisen näin omaan tapaan,

ilman kiireen häivää.

Toivottaa myös oraville

oikein hyvää päivää!

 

Käyttörunoutta

Itkonen ei halua määritellä lukijakuntaansa, tai kirjalle sopivaa ikähaarukkaa.

”En koskaan ajattele, että kirjoitan lapsille. Minä kirjoitan itselleni. Luulen, että sen takia sekä aikuiset että lapset pitävätkin kirjoistani. Kun lapsi kuulee, että aikuinen nauttii kirjan lukemisesta, hän haluaa kuunnella. Lastenkirjallisuus on minusta kammottava sana!”

Itkonen on tyytyväinen, jos hänen kirjojaan kulutetaan monella tavalla. Ne ovat hänestä käyttörunoutta.

”Oppilaat voivat itsekin dramatisoida runoja, näytellä niitä. Jos joku runon kautta kiinnostuu jostain lajista, niin sehän on hieno asia.”

LiikUn asiantuntija Anu Muurinen on kehittänyt Laulavat lenkkitossut -kirjan pohjalta toiminnallisia tehtäviä. Osassa kielellisten taitojen kehittämistä vauhditetaan liikkumisella. Toisissa oppilaan mielikuvitus laitetaan liikkeelle runon voimalla.

Toiminnallisia -fyysistä aktiivisuutta lisääviä- tehtäviä löydät täältä

Jukka Itkonen: Laulavat lenkkitossut – urheilullisia liikuntarunoja. Kuvitus Matti Pikkujämsä, Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy, 2015.

Teksti Maija Arosuo