Leirit liikuttavat Suomen juhlavuoden hengessä

LiikUn perinteiset kesäleirit Kesis ja Pitkis järjestetään tänä vuonna Suomi100-teemalla. Leiriläiset saavat kertoa liikuntaunelmiaan tulevaisuutta varten.

 

Kesä lähestyy, ja viimeisen koulupäivän ja kevätjuhlan riemu siintää jo lasten mielissä. Vaikka kesäloman myötä koulun liikuntatunnit ja monet harrastukset jäävät tauolle, liikkeen pitää jatkua kesälläkin.

Siihen tarjoavat oivan mahdollisuuden LiikUn järjestämät perinteiset kesäleirit. Kesis valtaa Sauvon Ahtelan nuorisoleirikeskuksen 13.–16. kesäkuuta, ja Pitkis puolestaan levittäytyy Kokemäen Pitkäjärven leirintäalueelle 3.–7. heinäkuuta.

Molempien leirien teemana on kotimaamme juhlavuoden kunniaksi Suomi100, ja toiminnan kantava sana on ”yhdessä”.

  • Tarkoitus on, että jokaisessa lajileirissä tai ryhmässä tehdään sata liikunnallista liikettä tai liikuntasuoritusta päivän aikana. Leiriläiset pääsevät itse suunnittelemaan liikkeitä, kertoo LiikUn leiritoiminnan kehittäjä Jurkka Virtala.

Unelmat liikkeelle –kampanjan ja unelmien liikuntavuoden kunniaksi Kesis- ja Pitkis-leiriläisiltä ja kouluttajilta kerätään talteen heidän omia liikuntaunelmiaan.

  • Niistä saamme käytännön vinkkejä tuleville leireille, ja joitakin unelmia pystytään toteuttamaan ehkä jo tänä kesänä.

Kesiksellä vielä tilaa

Pitkis on ollut perinteiseen tapaansa huippusuosittu, ja useita lajeja varattiin täyteen heti ilmoittautumisen alkaessa muutamassa minuutissa. Varasijoillakin oli helmikuun puolivälissä 720 lasta ja nuorta.

  • Suosituimpia lajeja olivat esimerkiksi autourheilu, parkour ja melonta. Niiden sijaan monissa jäälajeissa on vielä hyvin tilaa, Virtala vinkkaa.

Kaikkiaan Pitkikselle perustetaan kesällä 48 lajileiriä, joista noin kaksi kolmasosaa on täyteen varattu. Ilmoittautuneita on jo yli 1 400.

Kesiksen ilmoittautuminen avattiin tammikuussa, ja leirillä on vielä tilaa kaikissa sporttipaketeissa, perhe- ja nuorisojohtajaleireillä. Ahtelassa järjestetään tänä vuonna uusi Perheleiri 3, joka on tarkoitettu 7–10-vuotiaille lapsille ja heidän huoltajilleen.

  • Perheleiri 3 on otettu hyvin vastaan ja se on jo melkein täynnä.

Molemmilla leireillä järjestetään myös perinteiset Nuorisojohtajaleirit. Pitkiksen NJ1:lle on tullut peräti 94 hakemusta, jotka on jo käyty läpi ja valinnat suoritettu, Virtala kertoo.

  • Hienoa, että Nuorisojohtajaksi haluavia tulevia leiriohjaajia on noin paljon! Toivottavasti myös Kesis leirille saadaan nuoria ohjaajakoulutukseen enemmän kuin aiemmin, joka palvelee hyvin myös seuroja ja järjestöjä.

Vapaaehtoiseksi leirille

Leirit eivät pyöri ilman arvokasta työtä tekeviä vapaaehtoisia. LiikUn leireillä tarvitaan yhteensä noin 400 vapaaehtoista leiriohjaajaa. Paljon ohjaajia tule vuodesta toiseen, mutta aina tarvitaan mukaan uusia tekijöitä. Iso osa ohjaajista on lasten vanhempia, jotka viettävät aktiivilomaa samalla, kun oma lapsi liikkuu, syö ja kokee leirielämyksiä ryhmänsä ohjelman mukaan. Jos siis leirielämä houkuttelee, niin kannattaa olla yhteydessä leiripäällikköihin.

Koulukiertueet ja lajikoulu liikuttavat

Kesän huippuhetkiä odotellessa pahinta leirikuumetta voi lievittää LiikUn, lajien ja seurojen järjestämillä Kesis- ja Pitkis- koulukiertueilla, joihin koulut voivat tehdä hakemuksen maaliskuussa. Lisäksi kesäkuussa Porissa pidettävissä Pitkis-lajikouluissa, pääsee tutustumaan eri liikuntalajeihin yhden viikon aikana yhteensä noin kymmenen tuntia. Ilmoittautuminen lajikouluihin aukeaa huhtikuussa.

Pekko-Joonas Rantamäki

Ajankohtaista