Liikkuva Rauman Lyseon lukio

Olisi voinut ja halunnut tehdä enemmänkin,” summaa Rauman Lyseon lukion liikunnanopettaja Katja Harjunen keskustelumme päätteeksi ensimmäisen hanketuetun vuoden loppusuoralla. Rauman Lyseon lukion haki vuosi sitten ensikertalaisena Liikkuva opiskelu hanketukea ja rekisteröityi Liikkuvaksi oppilaitokseksi. Jo samana keväänä lukion henkilöstö aloitti suunnittelutoimet oppilaitoksen toiminnan ja rakenteiden muuttamiseksi.

Lukujärjestykseen sorvattiin 70 minuutin mittainen flexitunti, joka sisältää ruokailun mutta ennen kaikkea mahdollistaa selvän tauon opiskelujen lomaan. Flexitunnilla opiskelijat voivat itse päättää, miten ajan käyttää. Lukion monitoimi- ja kuntosali ovat opiskelijoiden käytössä omaehtoiseen liikkumiseen. Toivottavasti ensi syksystä alkaen tarjolla on myös pelailua, leikkimielistä kisailua sekä ohjattuja treenimahdollisuuksiakin.

Käytävät ja aulatilat olivat melko karut, joten niiden muokkaaminen aktiivisuutta lisääväksi oli myös ensimmäisiä toimenpiteitä. Nyt käytävillä on mm. iWall, seisomafutis ja pingispöytiä. Nämä ovat välitunneillakin innostaneet opiskelijoita, vaikkakin poikkeusajat ovat harmillisesti rajoittaneet käyttöä.

Koronavuosi jarrutti ja haastoi Rauman lyseon lukion suunnitelmia. Lukiossa on noin 650 opiskelijaa ja nelisenkymmentä opetushenkilökuntaan kuuluvaa. Turvallisen opiskelupäivän mahdollistaminen ei ollut yksinkertaista. Monet Liikkuvan opiskelun ideat ja ajatukset jouduttiin jättämään myöhempään toteutukseen.

Opettajakunta on lähtenyt mukaan innostuneesti. Meillä on Liikkuva opiskelu -tiimi, johon kuuluu yksitoista opettajaa ja kokoonnumme säännöllisesti,” kertoo Harjunen. Opettajakunnan motivaation myötä korona-aikanakin on voitu kehittää liikkuvampaa opiskeluarkea. Koeviikoille on järjestetty erilaisia haasteita, esim. maraton-, askel- ja hiihtohaasteet. Pienenä osallistumista lisäävänä porkkanana haasteisiin osallistumisesta on saanut palkintoja, joita lukio on saanut erilaisilta raumalaisilta yrityksiltä ja yhteistyökumppaneilta. ”Olemme saaneet tosi mukavasti erilaisia palkintoja, lippuja lajikokeiluihin, ilmaista suksihuoltoa…”, iloitsee Harjunen.

LiikU toteutti etäkoulutuksina opiskelijoille liikuntatutor- ja henkilökunnalle Tauoilla energiaa opiskeluun -koulutukset. Nämä koulutukset toimivat opiskelijoiden osallisuuden lisäämisen ja opettajien oppituntien rytmittämisen ponnahduslautoina. ”Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Haaveissa on ensi lukuvuoden alkuun Liikkuva opiskelu -teemainen vesopäivä,” kertoo Harjunen. Vielä tämän kevään aikana Rauman Lyseon lukiossa keskitytään luokkatilojen muokkaamiseen seisomapöydin, erilaisin aktivoivin istuimin ja muin liikettä lisäävin välinein.

Ajankohtaista