Liikunnallinen vanhempainilta innostaa perheitä yhteiseen liikkumiseen

Kymmenen varsinaissuomalaista alakoulua olivat mukana liikunnallisen vanhempainillan kokeilussa, jossa oppilaat, vanhemmat sekä opettajat pääsivät tutustumaan erilaisiin liikuntalajeihin parin tunnin aikana. Vanhempainiltojen tavoitteena on edistää varsinaissuomalaisten perheiden hyvinvointia ja antaa tietoa liikunnan merkityksestä oppimiseen ja terveyteen, sekä tuoda inspiraatiota yhteisiin liikuntahetkiin.

Liikunnalliset vanhempainillat toteutettiin maalis-huhtikuun aikana ja ne olivat kouluille maksuttomia. Yksi kokeiluun päässeistä kouluista oli Taimon koulu Naantalissa, jonka liikkuvaa vanhempainiltaa pidettiin 16. huhtikuuta koulun ulkoalueella ja sisätiloissa. Taimon koulun vararehtorin Tiina Koppasen mukaan kiertopiste-tyylinen liikkuminen on hyvä piirre koululiikunnassa. ”Siinä tulee sitä todellista liikkumista, eikä seistä jonossa tai rivissä”, Koppanen sanoo. Hänen mukaansa riittävä liikunta heijastuu myös opiskeluun. ”Se virkistää ja vie sellaisen ylimääräisen sähläämisen ja energian pois, ja keskittyminen on parempaa”.

Kokeilun järjestäjän Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu Ry:n (LiikU) koordinaattori Sofia Kylä-Lassilan mukaan liikunnan kokemusten tuominen lapsille ja aikuisille on tärkeää. ”Lapsilla ja nuorilla ei ole välttämättä tietoa siitä millainen liikkujatyyppi itse on, että mistä itse tykkää. Kun niitä kokemuksia annetaan riittävästi, löytää sen oman lajin ja saa kipinän siihen liikuntaan”. Myös koordinaattorina LiikU:lla toimiva Miia Mia Uutinen korostaa yhteisöllisyyttä. ”Rento yhteinen kohtaaminen liikkumisen parissa on omiaan edistämään liikunnasta saatavia positiivisia kokemuksia, joita olisi hyvä saada jokaiselle lapselle ja aikuiselle, jotta liikkumisesta saadaan tapa."

Liikunnallisten vanhempainiltojen toteutuksen mahdollisti LiikUn pitkäaikainen yhteistyökumppani Turun Osuuskauppa, joka oli mukana tarjoamassa välipalaa perheille liikkummisen liikkumisen lomaan. Tapahtuman toteutuksesta vastasivat LiikUn kanssa Suomen Palloliitto Länsi-Suomen piiri, Suomen Golfliitto ry, Pesäpalloliitto sekä SuperPark Turku. Vanhempainillassa paikalliset urheiluseurat tuovat tietoa paikallisista mahdollisuuksista harrastaa perheen kanssa yhteistä tekemistä.

Vanhempainiltojen lisäksi Turun Osuuskauppa on mukana toteuttamassa kesäkuussa järjestettävää Kesis-liikuntaleiriä. ”Kesis-leirillä pääsee kokeilemaan erilaisia lajeja laidasta laitaan”, koordinattori Kylä-Lassila kertoo. ”Leiri on suunnattu perheille, ihan sieltä vauvasta vaariin.” Kesis leiriä vietetään Sauvon Ahtelassa 12. -16. kesäkuuta.