Liikuntatutor ohjaa opettajia

Teksti Maija Arosuo 

Kuvat C. Gibson 

Kiinnostuksesta alaan Sampsa Koivunen opiskelee liikuntalääketieteen maisteriksi.  

 

Liikuntatutor ohjaa opettajia 

Nousiaisissa koulun henkilöstöllä on mahdollisuus saada tukiopetusta omaan terveyteen ja liikkumiseen liittyvissä asioissa. Ryhmän suosion salaisuus on Sampsa Koivusen ammattitaito ja henkilökohtainen ote.  

  • Aluksi ideana oli perustaa matalan kynnyksen liikuntaryhmä Nousiaisten koulujen henkilöstölle, mutta sinne ei tullut yhtään ilmoittautumista, kertoo Nousiaisten Henrikin koulun liikunnanopettaja Sampsa Koivunen.  

Sitten kun mukaan ilmoittautui Kirkonpiirin koulun rehtori Marjo Wiberg, tieto hyvästä palvelusta alkoi levitä.  

  • Olin aikaisemmin liikkunut paljon, mutta rintasyövän sairastettuani olin huonossa kunnossa. Tarvitsin tukea uudelleen aloittamiseen. Pääsin aluksi Sampsan yksityisoppilaaksi, kun ryhmään ei ollut muita tulijoita. Kun kerroin hänen ammattitaidostaan ja tavastaan tehdä töitä muillekin opettajille, niin meitä alkoi tulla koko ajan lisää. Olisi kai pitänyt olla hiljaa, Wiberg nauraa. 

Tosiasiassa hän on iloinen, että mukana on nyt kuuden naisen ryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti kerran viikossa harjoittelemaan. Henkilökohtainen ote ohjaamiseen on silti säilynyt.   

  • Tavoitteeni on, että jokainen paikalla oleva pääsee tekemään omaa juttuaan eli itselle terveydellisesti ja tavoitteellisesti sopivaa kuntosaliharjoittelua. Kuuden hengen ryhmässä voin näyttää, miten liikettä tehdään ja kertoa, mitä hyötyä siitä on. Osallistujia varmasti kuitenkin motivoi myös se, että paikalla on muitakin, Koivunen miettii. 
     

Pienessä ryhmässä pystyy henkilökohtaisesti valvomaan, että liikkeet tehdään oikein. 

Koivusen lähtökohdat valmentamiseen ovat optimaaliset, sillä liikunnanopettajan tutkinnon lisäksi hän harrastaa monipuolisesti itse ”lähes kaikkia liikuntalajeja” ja opiskelee liikuntalääketiedettä Kuopion yliopistossa. Hän kutsuu itseään mieluummin terveysvalmentajaksi kuin personal traineriksi.  

  • Minulle tärkeintä on hyvinvoinnin lisääminen liikunnan avulla, ei niinkään urheilusuoritusten mittaaminen. Tässäkin ryhmässä kaikilla on hieman erilaisia tavoitteita painonpudotuksesta lihasvoiman kasvattamiseen. Joillekin on tärkeintä se, että saa itsensä säännöllisesti liikkeelle.  

Vaikka impulssi mukaan lähtemiseen tuli työnantajan kautta ja maksuttomuus madaltaa aina kynnystä, on Wibergin mukaan tärkein syy ryhmän innostukseen henkilökohtaisen ohjaamisen saaminen ja Koivusen palvelualttius. 

  • Sampsa pitää meitä niin hyvänä, että me oltaisiin kyllä valmiita maksamaankin tästä, on ryhmässä keskusteltu. Ei tällaista saa missään circuit training -tunneilla!  

Ryhmä olisi Wibergin mukaan varmasti suurempi, jos valtaosa opettajista ei asuisi muilla paikkakunnilla. Nyt Nousiaisiin jääminen koulupäivän jälkeen on usein logistisesti mahdotonta.  

Ohjattavat kehuvat, että Sampsa on kannustava ohjaaja, jolla on aina aikaa neuvoa ravintoon, terveyteen ja liikuntaan liittyvissä asioissa.   

Vuoden aikana Koivunen kiertää lisäksi kaikissa kouluissa herättelemässä opettajia liikunnan tarpeellisuuteen. Jokaiselle Nousiaisten kuudesta koulusta on varattu lukuvuonna kaksituntinen, jonka koulu saa käyttää haluamallaan tavalla. Osassa kouluista hän on pitänyt liikunnallisen opettajakokouksen, toisissa tunnit on käytetty halukkaiden henkilökohtaisten ohjelmien tekoon. Keväälle on tilattu myös juoksukoulua. Ravitsemusluentojakin liikuntatutor lupaa, jos koulut tilaavat.  

Liikuntatutor- toiminta käynnistyi osana OKM:n rahoittamaa, kolmivuotista Työhyvinvoiva koulu –hanketta Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Hanke tarjosi apua projektin aloittamisessa, tutorin palkkaamiseen tarvittavat resurssit haettiin kunnalta. Hankkeessa ovat olleet mukana Merikarvia, Pomarkku, Ulvila, Mynämäki, Nousiainen ja Vehmaa.