Para School Day kuntamalli – jotta useampi oppilas kokisi PSD -tapahtumapäivän

Vuodesta 2011 lähtien Suomen Paralympiakomitea on järjestänyt Para School Day-koulukiertueen, johon on vuosittain valittu mukaan noin 10 koulua. Kiertueen suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja vuonna 2016 hakemuksia tuli jo lähes 200. Kovan kysynnän myötä oli kehitettävä uusia tapoja, jotta mahdollisimman moni oppilas pääsisi koulutaipaleensa aikana kokemaan Para School Day-tapahtumapäivän.

Syksyllä 2018 Suomen Paralympiakomitea lanseerasi Para School Day kuntapilotin, jossa koulukiertue on yhden viikon ajan yhdessä kunnassa ja vierailee viikon jokaisena päivänä eri koulussa. Pilottivaihe toteutettiin syys-lokakuussa 2018 Porvoossa, Jyväskylässä sekä Salossa ja yhteistyökunnat antoivat oman osuutensa kuntamallin kehitykseen. Kuntapilotista saadut positiiviset kokemukset vahvistivatkin sen, että jatkossa Para School Day-toiminta toteutetaan pelkästään kuntamallilla eikä erillisiä yksittäisten koulujen kiertuehakuja enää toteuteta.

Pilotin jälkeen tositoimiin päästiin, kun 12.-16.11 kiertue toteutettiin yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilun kanssa, jolloin kiertue vieraili viikon ajan Kokkolan lisäksi Kannuksessa, Vetelissä ja Ylivieskassa. KePLi auttoi halukkaiden koulujen hankkimisessa ja Paralympiakomitea vastasi päivien järjestämisestä. Keski-Pohjanmaan Ammattiopiston päivästä voit lukea lisää täältä: https://kp24.fi/uutinen/554576

- On ollut ilo päästä toteuttamaan Para School Day-toimintaa uudella kuntamallilla! Aikaisempina vuosina kannoin huolta siitä, kun niin pienellä prosentilla hakijoista oli mahdollista päästä mukaan. Kuntatoimijat ovat ymmärtäneet Para School Day:n syvimmän idean – me tuomme yhdenvertaisuuden sanomaa liikunnan kautta esiin. Kuntapilotin aikana huomasimmekin, miten hyvin Para School Day voi osaltaan auttaa oppilaita erilaisuuden hyväksymisen ja toisten kunnioittamisen opettelussa. Se on minusta hieno asia, kertoo Reeta Lindeman, Para School Day -kiertuepäällikkö.

Para School Day-viikko pähkinänkuoressa

  • 5 Para School Day-päivää kunnan valitsemalla koululla
    • 1 päivä max 450 oppilasta (poikkeuksista sovitaan erikseen)
  • Avaimet käteen-toimintamalli:
    • Viikko sisältää koordinoinnin, välineet, ohjauksen à koulun tehtävä on avata kiertuehenkilökunnalle ovi!
  • Mukana paraurheilija kertomassa omasta lajistaan ja vammastaan
  • Oppilaat pääsevät kokeilemaan eri paralympialajeihin ja oivaltavat, että jokainen liikkuu tavallaan!

Haluaako kuntasi mukaan? Ota yhteyttä ja kysy lisää:

Reeta Lindeman
Para School Day -päällikkö, Suomen Paralympiakomitea
E-mail: reeta.lindeman@paralympia.fi
Tel. +358 50 3656 807

Ajankohtaista