Para School Day koulukiertue

Amanda Kotaja vastailee Tupurin koulun tyttöjen kysymyksiin. 

Teksti Maija Arosuo Kuvat C. Gibson

Salon Tupurin koulun oppilaat kokeilivat paraolympialajeja. Pyörätuoli oli päivän suosituin urheiluväline. Amanda Kotaja kelaa ketterästi Tupurin koulun pihan poikki ja saa mukaansa joukon tyttöjä. Hän on ollut koulussa vasta aamupäivän, mutta tytöt tulevat halaamaan häntä kuin olisivat tunteneet hänet aina.  

 • Miten sä saat laitettua kengät jalkaan, kun sun jalkoihin sattuu?  

Amanda ottaa tossun pois ja laittaa takaisin.  

 • Tällai vaan. Ei mun jalkoihin satu. Ne eivät vaan toimi, selkäydinvamman kanssa syntynyt ratakelauksen maailmanmestari vastaa. 

Istumalentopalloa pelataan koulussa kuumalla ilmalla täytetyllä nopalla

Para School –päivän aamun aloituksessa kaikki koulun lapset ovat saaneet tutustua Amandaan, ja kuulla hänen arkielämästään, kovasta harjoittelustaan ja menestyksestään maailmaan kelausradoilla. Päivän aikana on päässyt juttelemaan ihan lähellekin ilman, että kukaan on hyssytellyt tai sanonut, ettei tuollaista saa kysellä.  

 • Tietoa lapset juuri kaipaavat. Usein heille sanotaan, ettei saa tuijottaa tai kysellä, mutta lapsia kiinnostaa aidosti, miten nukun tai voinko ajaa autoa. Minä kerron ja sitten he huomaavat, että olemme kaikki samanlaisia, teemme vaan jotkut asiat eri lailla.  

Amanda on selvästi ainakin tyttöjen suuren ihailun kohteena. Eikä ihme, sillä hänestä suorastaan säteilee positiivista energiaa. Hän on mukana syksyn kolmiviikkoisella kiertueella sekä järjestelijänä että urheilijana. Lisäksi kiertueella nähtiin pyörätuolirugbyn palaaja Antti Sinisaari, pyörätuolitenniksen mestari Taneli Tenhunen sekä maalipalloilija Miika Honkanen.

Päivän suosikkilaji on pyörätuolirugby, jossa saa taklata kuin törmäilyautoilla.

   

 • Samalla viivalla 

  Huippu-urheilijoiden tapaamisten lisäksi Para School -päivässä lapset pääsevät kokeilemaan eri paraolympialajeja. Taitojaan voi testata muun muassa pyörätuolikoriksessa ja -rugbyssa, istumalentopallossa, bocciassa ja näkövammaisten jalkapallossa.  

  Tokaluokkalainen Minttu Tammi kokeili heittää palloa pyörätuolista.  

  Lajipisteitä vetävät Solvallan liikuntaneuvojaopiskelijat todistavat, että varsinkin pyörätuolirugby on ollut suosittua.  

  Amandan mielestä parasta lajikokeiluissa on, että kaikki starttaavat samalta viivalta. 
  - Kivointa on ollut, kun on saanut istua pyörätuolissa, liikuntasalissa hyrräävät oppilaat toteavat yksimielisesti. 
  - Pyörätuolin kanssa eläminen voisi myöhemmin olla helppoa, mutta näin eka kerralla se tuntui vähän hankalalta. Ainakin portaita joutuisi miettimään. 
  - Se on vähän kuin törmäilyautoilla ajamista, mutta ilman sähköä. Lapset ovat olleet siitä tosi innoissaan.    

Harva on harjoitellut bocciaa tai lyönyt isoa noppaa ilmaan istualtaan, joten ennakkotaidot eivät ratkaise. Kaikki ovat siis yhdenvertaisia. Noloista apuvälineistä tuleekin mielenkiintoisia urheiluvälineitä, joita halutaan päästä kokeilemaan.

Boccia on paraolympialaji, jossa voivat kilpailla myös vaikeasti vammautuneet.  

Para School Day on Paraolympiakomitean järjestämä koulukiertue, joka liikuttaa kaikkia koulun oppilaita. Tavoitteena on, että oppilas ymmärtää, että jokainen liikkuu tavallaan. www.paralympia.fi