Rauma sai Lounais-Suomen alueen vuoden Liikkuva koulu-palkinnon

Rauman liikkuva koulu- palkinnon vastaanottivat rehtori Marika Lehtinen, liikunnanohjaaja Kimmo Kouru, opetus- ja nuorisopalvelujohtaja Hanna Viljanen-Lehtonen,opettaja Niina Merta-Kaisjoki, iltapäivätoiminnan esimies Jutta Liiten ja liikuntaneuvoja Iida Elonen
 

Rauman kaupunki on valittu vuoden 2019 Liikkuva koulu -palkinnon saajaksi. Raumalla kehittämistyö kouluikäisten liikkumisen puolesta on ollut suunnitelmallista ja pitkäjänteistä.

Raumalla Liikkuva koulu lähti liikkeelle 2010 yksittäisistä kouluista ja luokista. Viisi vuotta myöhemmin ryhmä innostuneita opettajia löysi toisensa ja alkoi kehittää toimintaa yhdessä. Rauman liikuntatoimi toi mukaan yhteistyön raumalaisten urheiluseurojen kanssa, jolloin liikuntakerhot saatiin osaksi koulupäivää. Opettajakoulutuslaitos saatiin mukaan muun muassa välkkärikoulutukseen. Vähitellen syntyi koko Rauman koulut kattava, systemaattinen koulujen liikuntamalli.

  • Kaikki oli lähtöisin innokkaiden opettajien ryhmästä, jotka saivat tukea toisiltaan ja veivät asiaa eteenpäin omiin kouluihinsa. Sitten ryhmälle saatiin johdon tuki ja työ laajeni niin, että kaikkiin kouluihin saatiin Liikkuva koulu -vastaavat, palkinnon vastaanottanut Lapinkoulun rehtori Marika Lehtinen kertoo.

Lehtisen mukaan toiminta on Raumalla kestävää nimenomaan sen takia, että se on perustunut tekijöiden innostukseen ja laajaan yhteistyöhön, eikä pelkästään hankerahoitukseen. Moni asia on saatu vakiinnutettua osaksi rakenteita, jolloin niillä on ollut jatkuvuutta myös hankerahakausien jälkeen.

Verkosto antaa tukea

Kunnassa on vuodesta 2016 alkaen ollut laajempi, kaikista Liikkuva koulu -vastaavista koostuva Liikkuva koulu -tiimi, sekä pienempi ”iskuryhmä”, joka koordinoi Liikkuva koulu -toimintaa.  Liikkuva koulu asetettiin tuolloin virallisesti Rauman kaupungin perusopetuksen kehittämistavoitteeksi, jolloin se on saanut myös kaupungin omaa taloudellista panostusta.

Raumalla on panostettu koulupäivän liikunnallistamiseen lähes kaikilla osa-alueilla. Hyvät käytänteet ovat nopeasti levinneet koulusta toiseen ja yhteistyökuvioiden kautta on saatu lisää resursseja. Kahden viime vuoden aikana painopisteenä on ollut toiminnallinen oppiminen, yläkoulujen oppimisympäristöjen kehittäminen ja toiminnan vakiinnuttaminen. Toimintaa jäntevöittämään on tehty koulujen vuosisuunnitelmat.

Palkitsemistilaisuuteen raumalaiset olivat valmistaneet videon, jossa lapset pääsevät itse kertomaan, miten he koulussa liikkuvat. Tapoja ja tyylejä on monia.

”Meillä on välituntialueena metsä, joten voimme tehdä siellä majoja. ”

”Parasta on kaupunkisota ja pelit.”
”Tykkään jalkapallosta ja sisävälkistä.”

”Käyn sellaisessa liikuntakerhossa, missä saa itse päättää jutuista ja toisessa tankokerhossa.”

”Parasta on, kun tunneilla ei aina käytetä kirjoja, vaan kuljemme käytävässä ja siellä saa tehdä tehtäviä.”

Marika Lehtinen iloitsee kaupungin saamasta kunnianosoituksesta ja 2 500 euron suuruisesta palkinnosta.

- On hienoa, että olemme saaneet tehdä ja toteuttaa Liikkuvaa koulua ja että saamme myös tunnustusta tekemällemme työlle. Se on osoitus siitä, että yhteistyössä on voimaa. Työ ei tokikaan lopu tähän, Lehtinen lupaa.

Raumalla tehtyjä Liikkuva koulu -toimenpiteitä:

  • Liikuntakerhotoimintaa yhteistyössä urheiluseurojen kanssa
  • Liikuntakummit, välkkärikoulutukset ja Move-mittaukset OKL-yhteistyönä
  • Liikuntavälinehankintoja, lattiateippauksia
  • Yhteiset tempaukset, esimerkiksi Unelmien liikuntapäivä
  • Tutor-toimintaa, yläkouluvierailuja
  • Sporttikärry, Färmi –applikaatiosovellus ja harrastuspassi
  • Suunnitelmallinen täydennyskoulutus, seminaarit ja verkostotapaamiset