Tuliaisina Tallinnaan rautaisannos liikuntayhteistyön malleja Turusta

25 hengen ryhmä virolaisia sai rautaisannoksen liikuntayhteistyöstä LiikUn ja Turun kaupungin isännöiminä. Kolmen päivän retken teemana oli Turun seudun Liikkuva koulu -toiminta sekä Turun seudun liikuntayhteistyö.

Tämän viikon vierailulla esiteltiin kuntakumppanuuden mallia (Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla-hanke), Turun seudulla tapahtuvaa Liikkuva koulu-toimintaa sekä ohjelmaan osallistuvien koulujen hyviä käytäntöjä ja toimintoja.

Virolaisten visiitin taustalla on aiempi yhteistyö, jota on tehty Turun ja Tallinnan välillä - ei laivamatkailun - vaan aktiivisen ja turvallisen koulupäivän merkeissä. Sen jälkeen Virossa on tehty päätös lanseerata Suomen Liikkuva koulu-toimintaa kouluihin, johon tämänkertainen vierailu kiinteästi liittyi.

Turun kaupunki nimittäin käynnisti Liikkuva koulu -hankkeen Lounais-Suomen aluehallintoviraston avustamana lukuvuonna 2016–2017, mutta koululaisten liikunnallistamisen juuret ovat jo 2000-luvun alussa, jolloin Turussa toteutettiin Koulut liikkeelle- sekä Aktiivinen ja turvallinen koulupäivä ‑hankkeita. Kehitystyö on tuottanut tulosta. Lasten ja nuorten liikunnallisuuden on havaittu lisääntyneen niin koulupäivän aikana kuin myös vapaa-ajalla.

Seikkailu johti 25-henkisen ryhmän Raisiossa Kerttulan ja Friisilän alakouluihin, Liedossa Ilmaristen yhtenäiskouluun, Salossa Moision ja Uskelan kouluihin, Turussa Vasaramäen yhtenäiskouluun ja Pääskyvuoren alakouluun unohtamatta tietenkään Salon ja Kupittaan urheilupuistojen esittelyjä.

Salossa virkisti koulupyörillä tehty retki Urheilupuistoon

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan koordinaattori Mervi Niemi:

”Hienosti meni vierailu! Oli innokkaita pyöräilijöitä ja loistava keli. Ensin tutustuttiin pyöriin ja priiffattiin heille hankintaprosessia. Mukana oli Hermannin koulun liikunnanopettaja Jyri Kangasniemi, jolta taipui viron kieli hienosti. Salossa on oma polkupyörätehdas ja pyörät ovat avainlipputuotteita. Pyöriä on tällä hetkellä Moision yläkoulussa 30 kpl, Alhaisten koulussa 20 kpl ja Suomusjärven koulussa 10 kpl. Kaikissa kouluissa pyörät ovat innokkaassa käytössä.

Moision koululta polkaistiin Salon torille, joka on valittu myös Suomen parhaaksi. Nähtiin ympyräparkki, joka muuntuu luisteluareenaksi talvella. Nähtiin kaupungintalo ja poliisilaitoksen uusi muraali. Matka jatkui Salon kaupungin liikuntapalveluiden Terhi Sinnelän johdolla kurvaillen kattavasti läpi Urheilupuiston liikuntamahdollisuuksien.”

Koulu kutsuu liikkumaan myös Virossa

Merike Kull Tartton yliopistosta toimii Koulu kutsuu liikkumaan -ohjelman johtajana ja Katrin Mägi vastaa opettajien koulutuksesta sekä materiaalien tuottamisesta.

”Virossa on käynnissä kolmas vuosi Koulu kutsuu liikkumaan -toiminnan pilotointia. Pilotoinnin jälkeenkin on tarkoitus jatkaa toimintamallia koulukohtaisesti, sillä yhteydenottoja tulee viikoittain. Kouluissa on suuri kiinnostus tällaiselle verkostomaiselle yhteistyölle, jossa ideat, käytännöt ja vierailut kiertävät ringissä. Ja sama on tilanne myös päiväkodeissa. Toivomme, että voimme vaikuttaa siihen, että kouluissa ulkoillaan enemmän ja taukoihin lisätään liikettä”, ynnää ajatuksiaan Merike Kull.

Paljon uusia ajatuksia - käytäntöön vasta maanantaina

"Laumanjohtajien" Sirje ja Georg Aher mukaan vierailu oli suorastaan ihana. ”Vaikka meillä on paljon samaakin, niin aina tällainen tutustuminen saa aikaan uusia aatoksia ja käytännön toimenpiteitä pitkällä aikavälillä. Suurin ero on, että meiltä ei löydy tällaista suurta Kupittaan urheilupuiston veroista liikuntakeskittymää. Ja lisäksi ymmärsimme, että ensi kerralla on otettava mukaan kaupungin päättäjät, sillä nyt ryhmämme koostuu lähinnä opettajista ja rehtoreista".

Erään opettajan mukaan tarttuneet ajatukset olivat, että koulupäivän jälkeisen iltapäivätoiminnan ensimmäinen tunti muutetaan liikunnaksi, ja joka luokkaan lisätään välineitä välituntiliikuntaa varten.

Käytäntöön nämä ideat laitettakoon kuitenkin vasta maanantaina, tuumasi opettaja hymyssä suin.

Kuva-albumi myös Facebookissa