Valtakunnallinen Koulujen Kilometrikisa alakoululaisille starttaa jälleen!

Valtakunnallinen Koulujen Kilometrikisa alakoululaisille starttaa jälleen! Kisa poljetaan peruskoulujen ala-asteilla 1.-31.10.2018. Kisan sivut aukeavat opettajien ilmoittautumista varten maanantaina 24.9.2018. Osallistu ja haasta mukaan muitakin luokkia ja kouluja! Ennakkotietoa kisasta löytyy jo nyt osoitteesta www.kilometrikisa.fi/koulut. Kisasta kannattaa jutella luokassa, jotta voit ilmoittaa oppilasmäärän sen mukaan, kuinka moni luokaltasi aikoo osallistua polkemiseen!

Alakoululaiset polkimille

Koulujen Kilometrikisaan voivat osallistua kaikki 1.-6. –luokkalaiset, jotka pyöräilevät lokakuussa – ei siis haittaa, vaikka pyöräily kouluun olisi jostain syystä mahdotonta. Myös vapaa-aikana ja syyslomalla pyöräillyt kilometrit lasketaan.

Kilometrit yhteiseen pottiin

Koulujen Kilometrikisassa kilometrejä kerätään luokalle. Luokan polkijoiden yhteenlasketut kilometrit jaetaan osallistujien määrällä. Kilometrikisan etusivulta luokat voivat seurata sijoittumistaan muiden samassa sarjassa polkevien kanssa. Sarjoja on kolme: 1.-2. –luokka, 3.-4. –luokka ja 5.-6. –luokka. Oppilaat kirjaavat kilometrinsä sovitulla tavalla luokan kapteenina toimiva opettaja siirtää kilometrit sivulta löytyvään kalenteriin. Jos opettaja on osallistunut Pyöräilykuntien verkoston Kilometrikisaan tai Talvikilometrikisaan, voi ilmoittautuessa käyttää jo olemassa olevaa tunnusta.

Miksi osallistua?

Ulkona liikkuminen heti aamusta virkistää ja auttaa keskittymään koulupäivän ajan. Kilometrikisan yhteyteen voi liittää esimerkiksi Koululaisten Pyöräilymerkin suorittamisen http://www.poljin.fi/fi/pyorailymerkki. Kilometrikisa yhdistyy helposti koulupäivän muihinkin sisältöihin: pyöräily sopii teemaksi esimerkiksi liikunta-, liikennekasvatus- ja ympäristöopin tunneilla. Mikä tärkeintä: huomaatte, että pyöräilykausi jatkuu vielä lokakuussakin!

Muutama tehtävä oppilaiden kanssa

Lisääntyikö liikunta?

Kisan sivulta löytyvä co2-laskuri kertoo, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä pyöräilyllä vähennetään. Jos tämän työmatkapolkijoiden kilometrikisaa varten kehitetyn laskurin anti tuntuu liian abstraktilta, opettaja voi luokan kanssa laskea esimerkiksi kuinka monta minuuttia tai tuntia oppilaat käyttivät päivittäiseen pyöräilyyn. Saavutettiinko tavoiteltu tunti lisää liikuntaa päivässä?

Miltä koulumatka näyttää?

Piirrä koulumatkasi niin tarkkaan, kuin osaat. Piirrä itsesi kulkemaan koulumatkaa tavalla, jolla yleensä tulet kouluun (pyörällä, jalkaisin, bussilla jne.) Koulumatkan tunnelmista piirretty kuva havainnollistaa ulkona liikkumisen moniaistisuutta: oppilaat voivat piirtäessään pohtia tuoksuja, hajuja ja matkan äänimaailmaa. Yhdessä voidaan pohtia sitä, millä tavoin koulumatka pyörällä tuntuu erilaiselta kuin autokyyti.

Lisää ideoita tehtäviksi löytyy Pyörällä kouluun -sivustolta www.pyorallakouluun.fi

Jos ja kun keksitte uusia tehtäviä alakoululaisille, kertokaa meillekin! Jaettu ilo ja hyöty on vähintään kaksinkertainen.

Pyöräilykuntien verkoston järjestämä leikkimielinen kisakuukausi kannustaa lapsia pyöräilemään koulumatkoilla ja vapaa-ajalla. Kunkin sarjan voittajat palkitaan ja kaikkien osallistuneiden luokkien kesken arvotaan palkintoja. Koulujen Kilometrikisan yhteistyökumppaneina toimivat Liikkuva koulu -ohjelma, Liikenneturva ja Suomen Työsuhdepyörä Oy.

Koulujen Kilometrikisa toivottaa kaikille polkijoille reipasta lokakuuta ja virkistäviä kilometrejä! Muistakaa valot!

Ajankohtaista