Vanhankylän koulussa on lupa liikkua – myös henkilökunnalla

Opetushenkilöstön päivittäinen liikunta-annos täyttyy hyvällä suunnittelulla vaikka työpäivän aikana.

– Liikkuvasta koulusta on tuotu toiminnallisuutta ja aktiivisuutta opettajien arkeen. Kun koko luokka liikkuu, niin opettajankin on mahdollista liikkua yhdessä oppilaiden kanssa ja osallistua peleihin, luokanopettaja Marika Papinaho Vanhankylän koulusta kertoo.

Toiminnallisessa luokkahuoneessa onnistuu vaikka pyörähdyksen tekeminen. Luokanopettaja Marika Papinaho näyttää mallia.

Vanhankylän alakoulu Ulvilassa on hyvä esimerkki siitä, kuinka Liikkuva koulu -ohjelmasta on haluttu löytää eväitä myös  henkilökunnan päivittäiseen liikuttamiseen. Lisäksi kaikki Ulvilan peruskoulut kuuluvat Työhyvinvoiva koulu -hankkeeseen, jonka tavoitteena on kannustaa opetustyötä tekeviä liikunnalliseen elämäntapaan ja samalla tukea välillisesti myös lasten päivittäistä liikkumista. Vanhankylän koulussa henkilökunnan TYHY-toiminnassa pyritään hyödyntämään molempien parhaat käytännöt.

Marika Papinaho toimii yhdessä Päivi Warellin  ja Katri Pietilän kanssa Vanhankylän koulussa TYHY-tiimissä. Työyhteisönsä ideoille avoin TYHY-tiimi on tehnyt syksyn alussa suunnitelman toiminnalleen,  ja tarvittaessa suunnittelutyötä tehdään pitkin lukuvuotta esimerkiksi välituntisin tai oppituntien päätteeksi. Kevääksi on tarkoitus tehdä jälleen uusi puolivuotissuunnitelma.

Haasteensa yhteiselle tekemiselle ja toiminnalle on aiheuttanut koulun laaja remontti, jonka vuoksi viime lukuvuodet on vietetty useissa eri väistötiloissa. Syksyllä koulun väki pääsi kuitenkin aloittamaan uudistuneissa tiloissa, jossa jo pelkästään toiminnalliset luokkahuoneet mahdollistavat erilaiset työskentelymuodot.

­– Parhaimmillaan opettaja pystyy luomaan joka päivälle liikkumista opetukseen. Esimerkiksi ekaluokkalaiset pitävät kerran viikossa metsäkoulua, jolloin voi hyödyntää luonnossa liikkumista. Opettajan ei tarvitse olla pelkästään sivustaseuraajaa,  Papinaho muistuttaa.

Aktiivinen tiimi on suunnitellut paljon henkilökunnan liikuttamiseksi. He toivovat, ettei kukaan kokisi ideointia painostavana, vaan ajatuksena on että jokainen voi poimia tarjonnasta itselleen sopivat jutut.

Osa opettajista on esimerkiksi tarjonnut vanhemmille Liikkuvan koulun käveleviä vanhempainvartteja, jolloin luokassa tapaamisen sijaan suunnataan keskustelemaan kävellen läheiselle pururadalle. Papinahon mukaan vastaavaa on suunniteltu myös henkilöstön kokouksiin ja tiimipalavereihin.

Liikkuvan koulun myöntämää koulutusrahaa hyödynnettiin Vanhankylän koulussa henkilökunnan TYHY-iltapäivään, jossa paneuduttiin erilaisiin ryhmäytymisliikunnan muotoihin sekä tutustuttiin kevyen kynnyksen liikuntalajeihin, kuten frisbeegolfiin.

LiikUn organisoima Työhyvinvoiva koulu-hanke on järjestänyt Ulvilan kaupungin perusopetuksen opetushenkilöstölle kaksi kuntotestausta vuoden välein. Marraskuun lopussa pidettävää kolmatta kuntotestausta silmälläpitäen Papinaho ja Warell ovat suunnitelleet teemakukkasen, jonka terälehtiin ilmestyy joka viikko uusi hyvinvointihaaste, jonka toivotaan motivoivan henkilökuntaa liikunnallistamaan arkeaan.

– Meillä on ollut Salainen ystävä –teema, jossa ajatuksena oli huomioida pienillä teoilla viikon ajan jotakuta ”salaa”. Sitten on 10 000 askelta päivässä haaste ja porrashaaste, jonka voi suorittaa välitunnin aikana. Mietinnässä ovat myös kyykky ja lankutus. Syyslomaviikolle olemme miettineet haastetta, jossa tavoitteena olisi nukkua kahdeksan tuntia yössä. Teemakukkasessa on haasteita kahdeksalle viikolle, ja se päättyy kuntotestaukseen, he kertovat. 

Tyhy-kukan kanssa yhtä aikaa on käynnissä Ulvilan kaupungin henkilöstön kuntokampanja. Kaikkien kuntokortin palauttaneiden kesken arvotaan lahjakortteja.

Liikunnallisten juttujen lisäksi työhyvinvointia on tahdottu edistää myös rentoutumisen merkeissä. Unelmien työpäivässä tarjolla oli asiaa ihonhoidosta terveellisen aamiaisen kera, ja myöhemmin syksyllä koululle saapuu hierontaopiskelija tekemään hierontoja työpäivän päätteeksi.

Teksti Elina Lammela

Kuvat Marjo Heinonen, Elina Lammela, Marika Papinaho