Varppeella kiivetään korkealle

 

Sisävälkällä kännykkää ei käytetä ja jotain pitää tehdä, mutta hikoilla ei tarvitse.  

 

Teksti Maija Arosuo Kuvat C. Gibson 

Varppeella kiivetään korkealle 

Laitilan Varppeen koulussa parikymmenpäinen Liikkuva koulu- ryhmä kokoontuu suunnittelemaan toimintaa kerran viikossa. Kolme vuotta hanketta pyörittäneessäyläkoulussa onkin päästy liikunnallistamisessa jo pitkälle.  

  • Liikkuminen koulussa on lähtenyt aika paljon oppilaista itsestään. Välillä tuntuu, että opettajat olivat vähän hämillään, että mitä tällä tapahtuu. Nyt olemme saaneet kerrottua kaikille ja Toiminnallisen oppimisen koulutuksen myötä opettajat ovat lähteneet mukaan ideoimaan, liikunnanopettaja ja Liikkuva koulu -koordinaattori Sanna Myllymaa kertoo.  

Myllymaa uskoo osallistamisen voimaan. Siksi keskiössä ideoinnissa ovat olleet oppilaat itse. Puhtaalta pöydältä ei ole tarvinnut lähteä, vaan esimerkkejä on haettu muualta ja resursseja on yhdistelty niin Liikkuva koulun -hankkeesta kuin oppilaskuntatyöstä.  

  • Viime vuoden hitti oli luokkien välinen välituntimaraton. Oppilaat mittasivat Sport Trackerillä yleisurheilukentälle sopivan lenkin. Pitkällä välitunnilla kukin sai kiertää sitä niin monta kertaa kuin ehti ja kaikkien tulokset laskettiin yhteen. Muutamassa päivässä puolimaraton saatiinkin kasaan, vaikka yhden päivän tulokset jouduttiin hylkäämään, kun kotitalousluokasta ennenaikaisesti palanneet oppilaat olivat päässeet liikkumaan ”liikaa”, Myllymaa nauraa.  

Oppilaita kannusti myös selkeä palkinto. Oppilaskunnalta herui kahden parhaan luokan retkirahastoon 150 euron potti. Tänä keväänä kisa aiotaan toistaa niin, että aika on määritelty ja matkasta taistellaan.  

Pelkät ideat eivät kuitenkaan riitä. Liikunnan lisäämiseksi kaksi luokkatilaa on muutettu toiminnallisiksi ja koulupäivään on tarvinnut tehdä myös rakenteellisia muutoksia. Tärkein niistä on ollut puolen tunnin välitunnin lisääminen keskelle jokaista koulupäivää.

 
Sanna Myllymaa toiminnallisessa luokassa, jossa on erilaisia istumaratkaisuja ja säädettäviä pöytiä. Toisen luokkatilan opettaja voi varata kalenterista, toisessa pidetään aina uskonnon tunnit.

 

Pitkällä välkällä kannustetaan liikkumaan niin ulkona kuin sisällä. Kevät- ja syyskaudella ulkona toimii oppilaiden ylläpitämä välinekioski, josta saa nimellään lainata palloja, hyppiksiä, frisbeetä ja muita välineitä. Talvikaudella sisäliikuntavälkkä on jokaisella luokka-asteella kerran viikossa. Oppilasryhmän edustajien mukaan sisätoiminta innostaa enemmän. 

  • Sisävälkällä käy paljon porukkaa. Kai se houkuttelee, kun ei tarvitse mennä ulos. Ulkokioskia pitäisi varmaan mainostaa enemmän. Mutta kyllä sieltäkin käydään palloja paljon lainaamassa, toista vuotta Liikkuva koulu -työryhmässä mukana olevat Suvi Haijanen ja Maria Luoto kertovat.  

Käytävällä on pingispöytiä ja ilmakiekkoa lukiolaisten kanssa yhteiskäytössä.  

Heidän mukaansa poikia kiinnostaa eniten salibandy ja tytöt tykkäävät roikkua renkaissa. Oppilaiden välineäänestyksessä kysytyin teline olisi ollut trampoliini, mutta sitä ei kouluun ole hankittu. Sen sijaan koripallotelineet, jotka myös saivat paljon ääniä, tulevat pihalle ensi kesäksi. 

  • Oppilasryhmä on järjestänyt myös luokkien välisiä välituntipelejä ja aamunavauksena liikunnallinen joulukalenteri meni hyvin läpi. Oppilaiden esimerkki sai myös opettajat liikkeelle, Myllymaa iloitsee.

Happea pääsee haukkaamaan lunttaamallaalkuaineiden jaksollisen järjestelmä rappusista. Tulossa ovat myös ruotsin epäsäännölliset verbit.  

Kerhotoimintaa on Laitilassa toteutettu monella mallilla. Monilla koulumatka on pitkä, joten kerhot pidetään heti koulupäivän päätteeksi. Tarjolla on motorisia taitoja Laitilan Jyskeen liikunta- ja palloilukerhossa sekä nuorisotoimen tanssikerho, jossa hienossa peilisalissa pääsee vaikka twerkkaamaan. Kiekkokerhossa lätkää pelaavat yhdessä yläkoulun ja lukion oppilaat ja opettajat. Myös kuudensien ja seitsemänsien luokkien oppilaille on yhteinen liikuntakerho. Kaikkiin kerhoihin on riittänyt tulijoita, vaikka Myllymaan mukaan yläkouluikäiset ovatkin hieman arkoja lähtemään mukaan. Koululta saa ennen kerhoa välipalan, jottei liikkumaan tarvitse jäädä nälkäisenä.
  

Liikkuva koulu -oppilasryhmän jäsenet Maria Luoto , Suvi Haijanen ja AdaRandenantavat tavarat varastosta ja huolehtivat ne jälleen paikoilleen pitkän välkän jälkeen.