Seminaarin teemojen sisällöt

Jokaiseen teemaan on määritelty minimi- ja maksimimäärä. Teemoihin varataan henkilöille paikka ilmoittautumisjärjestyksessä. Olemme yhteydessä sinuun jos teemavalintasi on täyttynyt tai siihen ei tule tarpeeksi ilmoittautuneita.
 

TORSTAI 31.10.

Valitse itsellesi kolme alla olevista teemoista:

Teema 1: Miksi istumista kannattaa vähentää (max. 16 hlöä)
Liikunta tehostaa oppimista ja lisää kehon verenkiertoa. Tauottamalla istumista myös luovuus lisääntyy.
Jouni Kallio, tutkija, LIKES, Liikkuva koulu

Teema 2: Koulun henkilökunnan työhyvinvointi (max. 16 hlöä)
Työhyvinvoinnin vaikutukset työyhteisön toimintaan, tuottavuuteen ja tulokseen ovat merkittäviä. Monipuoliset vuositeemat pitävät yllä motivaatiota ja haastavat kokeilemaan uusia tapoja liikkua.
Jukka Läärä, kehittämispäällikkö, LiikU
Juha Koskelo, terveysliikunnan kehittäjä, LiikU

Teema 3: Olosuhteiden kehittäminen (max. 16 hlöä)         
Erilaiset ratkaisut sisä- ja ulkotilojen kehittämiseksi aktiivisimmiksi.

KOMPAN-leikkivälineisiin laaditut opetusmateriaalit tukevat opettajia koulun pihan hyödyntämisessä opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa. Leikkivälineet eivät ainoastaan tue fyysistä aktiivisuutta, vaan ne voivat toimia välineenä myös muiden taitojen oppimisessa, kuten esimerkiksi matematiikan opiskelussa.
Kai Kulovaara, aluemyyntipäällikkö, Kompan Suomi Oy

Tutustutaan mm. erilaisiin oppimisympäristöihin ja tapoihin aktivoida koulupäivää, Inclusive Design, interaktiiviseen leikkiin ja liikuntaan.
Mika Saarinen, aluemyyntipäällikkö, Lappset Group Oy

Teema 4: Pickleball (max. 16 hlöä)
Pickleball on USA:n nopeimmin kasvava urheilulaji ja koukuttavan hauska mailapeli, joka yhdistelee tennistä, sulkapalloa ja pingistä. Aloituskynnys on matala, joten onnistumisen elämyksiä saa nopeasti. Sopii erinomaisesti myös koululiikuntaan.
Tuomo Antikainen, Pickleball Finlandin perustaja

Teema 5: Freegym (max. 30 hlöä)               
Freegym rikkoo perinteisen voimistelun rajoja. Siinä yhdistyy voimistelu, parkour, voltit sekä voimaharjoittelu.
Jarkko Harju, kouluttaja, Suomen Voimisteluliitto ry

Teema 6: Kamppailutaituri (max. 30 hlöä)    
Kamppailutaiturit 1 ja 2 harjoittavat fyysisiä perusliikuntataitoja kamppailutaitojen näkökulmasta. Kamppailulajeissa tarvittavien ominaisuuksien harjoittelemiseksi ei tehdä varsinaisia kamppailulajien tekniikoita, vaan harjoitteet on suunniteltu kaikille koululaisille sopiviksi.
Tiiu Tuomi, harraste- ja koulutuspäällikkö, Suomen Taekwondoliitto ry

Teema 7: Taukojumpalla virkeyttä päivään (max. 30 hlöä)
Niska-hartiaseudun vahvistavia ja venyttäviä harjoitteita. Työpajasta saat käytännön vinkkejä, miten voit pitää oman taukojumppatuokion luokallesi.
Maria Sihvola, ft, TtM, Selkäliitto ry

Teema 8: Rauhoittumistaitoja oppimassa (max. 30 hlöä)
Rauhoittumistaitojen opettaminen on yhä tärkeämpää. Millaisia harjoituksia luokan kanssa voisi tehdä? Työpajassa kokeillaan oppilaiden kanssa tehtäviä mindfullness- ja joogaharjoituksia, joiden avulla voidaan opetella rauhoittumista ja keskittymistä eri-ikäisten ryhmissä.
Kaisa Peltonen, luokanopettaja, mindfulness- ja joogaohjaaja

OPPITUNNIT ULKONA

Teema 9: Leikkien liikkuu ja oppii huomaamatta (max. 35 hlöä)               
Oikealla leikkioppitunnilla opitaan yhdessä leikkien. Samoja leikkejä voi käyttää eri luokkatasojen kanssa, sillä opittava asia määrittää leikin haastavuustason. Leikki motivoi oppimaan ja on mitä mainioin tapa oppia uutta tai vaikka kuulustella läksyjä. Leikkien liikkuu ja oppii huomaamatta, kokeile itse!
Isa Pelto, leikki-innovaattori, Perinneleikit ry

Teema 10: Amazing Race (max. 35 hlöä)
Amazing Race on toiminnallinen työpaja ja -väline monialaiseen oppimiseen. Saat vinkkejä ja ideoita, miten hyödyntää Amazing Race -ajatusta opetuksessa. Tämän mallin avulla voit rakentaa omia oppilaitasi ajatellen Amazing Racen hyödyntäen oppilaidesi erilaisia vahvuuksia.
Anu Muurinen, luokanopettaja, LiikUn kouluttaja

Teema 11: Luonto – monipuolinen ja hyvinvointia lisäävä toimintaympäristö (max 35 hlöä)
Luonto on ilmainen kuntosali, joka on avoinna ympäri vuoden ja luonnossa liikkumisen voi yhdistää myös oppimiseen. Lisäksi luonto tarjoaa rauhoittumisen ja rentoutumisen keinoja. Tule ammentamaan ja kokemaan vinkkimme käytännössä. Säänmukainen varustus.
Reija Koivu, luontotoiminnan suunnittelija, Suomen Latu ry

Teema 12: Koulu kartalla, suunnistaen lisää liikettä (max. 35 hlöä)
Vinkkejä ja harjoitteita suunnistuksen opettamiseen koulussa. Välineinä kartioita, nauhoja, ämpäreitä jne. Esittelyssä myös Emit-leimaus.
Timo Saarinen, nuorisopäällikkö, Suomen Suunnistusliitto

Teema 13: ActionTrack -suunnistus (max. 35 hlöä)
ActionTrack -suunnistus innostaa liikkumaan ja oppimaan yhdessä! Pelin ideana on suunnistaa ja suorittaa virtuaalisia tehtäviä kännykkään ladattavan sovelluksen avulla. Tämä toiminnallinen opetusmenetelmä on vapaasti käytettävissä Smart Moves -hankkeen verkkosivujen kautta. Pelin voit toteuttaa omilla tai valmiilla hyvinvointiin liittyvillä tehtävillä. Työpajan suunnistuksessa teemana on mielen hyvinvointi. Tervetuloa testaamaan!
Titta Rauhala, UKK-instituutti, Smart Moves -hanke

PERJANTAI 1.11.

Valitse neljä eri oppituntia oman mielenkiintosi mukaan

OPPIMISTA TOIMINNALLISESTI

Teema 1: Varhennettu kieltenopetus (max. 25 hlöä)
Varhennetun kielenopetuksen Opi leikkien - tunnilla kaivetaan muistilikeroista esille entuudestaan tuttuja toiminnallisia leikkejä sekä opitaan uusia erityisesti kieltenopetukseen soveltuvia leikkejä. Tunnilla räpätään, ryömitään ja heilutellaan kielten vinkkiviuhkaa, jonka säleistä löytyy vinkkejä toiminnallisista leikeistä. Languages rule, why not also you?
Anita Zenger, kieltenopettaja, Vasaramäen koulu, Turku

Teema 2: Toiminnallisuus tavaksi (max. 25 hlöä)
Toiminnallinen oppiminen ei ole erityisiä temppuja tai irrallisia harjoitteita keskellä koulupäivää, vaan yksi pedagogisista valinnoista ja työtavoista, joilla saadaan lisättyä liikettä ja fyysistä aktiivisuutta koulupäivään. Työpajassa saat vinkkejä, kuinka lisätä liikettä omaan luokkaan luokkarutiineiden, toiminnallisten työtapojen sekä taukoliikunnan avulla.
Anu Muurinen, luokanopettaja, LiikUn kouluttaja

Teema 3: Draama liikuttaa! (max. 25 hlöä)
Draama liikuttaa niin mieltä kuin kehoa! Draamakasvatus lisää toiminnallisuutta sekä oppilaiden osallisuutta. Erilaiset draamalliset harjoitukset ovat toimiva ja hauska keino lisätä liikettä ja liikuntaa koulupäivään tai erilaisiin yhteisöllisiin tapahtumiin. Tule mukaan heittäytymään draaman iloiseen maailmaan!
Liisa Taimen, draama- ja kieltenopettaja, tanssipedagogi, Liikkuva koulu -mentori

HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN

Teema 4: Hyvinvointi edellä yläkoulussa ja lukiossa (max. 25 hlöä)
Olosuhteita muokkaamalla ja liikuntaneuvoja koulun arjessa
Hanna Kalanen, liikunnanopettaja, Silja Ranta, liikuntaneuvoja, Ilmaristen yhtenäiskoulu, Lieto

Aktiiviluokka, valinnaiset liikuntakurssit, liikuntaryhmien muodostaminen
Riina Kolkkala-Westerlund, liikunnanopettaja, Liedon lukio

Teema 5: Liikettä Amiksiin - juurtumalla osaksi arkea (max. 25 hlöä)
Työpajassa pureudutaan hyvien käytäntöjen ja kehitettyjen mallien juurruttamiseen osaksi arkea. Pajan aikana osallistujat pääsevät tekemään itselleen konkreettisen toimintasuunnitelman oman oppilaitoksensa Liikkuva opiskelu -toiminnan juurruttamiseksi. Pajassa tutustutaan Liikkuva Amis -ideapankkiin, johon on koottu hankkeissa kehitettyjä liikkeen lisäämisen ideoita.
Maria Käkelä, verkostokoordinaattori, SAKU ry

Teema 6: Kunnossa vai rapakunnossa – miten se näkyy ammattiin opiskelevien opiskelijoiden terveydessä ja työkyvyssä? (max. 25 hlöä)
Miksi kestävyyskunto on tärkeä tulevaisuuden terveyttä ja työkykyä silmällä pitäen? Miten nykyinen kunto ja liikunta-aktiivisuus ennustaa tulevaisuuden terveyttä ja työkykyä?
Jarmo Heiskanen, testauspäällikkö, LIKES

LIIKUNTAPAJAT

Teema 7: Jooga – hengitys & rentoutuminen (max. 25 hlöä)
Tunnilla opit mm. yksinkertaisia hengitys- ja rentoutusharjoituksia, joita voit tehdä esim. oppituntien aikana. Joogaharjoitukset parantavat keskittymiskykyä, poistavat kehon jännitystiloja ja rauhoittavat mieltä. Jooga vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehon että mielen hyvinvointiin. Harjoitukset sopivat kaiken kuntoisille ja -ikäisille.
Jattamarie Rauhaluoto, joogaopettaja, Karma Studio

Teema 8: Teknologia ja koululiikunta (max. 25 hlöä)
Koululaiset teknologian ja liikuntateknologian käyttäjinä. Käytännön toiminnan läpileikkaus Juvanpuiston koululta; millainen on Suomen liikuntateknisin koulu?
Mitä teknologia mahdollistaa nyt ja tulevaisuudessa? Kokeilemme myös sovellusta käytännössä.
Ville Uronen, koulutuspäällikkö, Polar Electro Finland Oy
Ari-Matti Rautomäki, liikunnan lehtori, Juvanpuiston koulu, Espoo

Ruotsinkielisille kouluille ja oppilaitoksille Liikkuva koulu ja opiskelu -työpaja 

Teema 9: Skolan i rörelse (max. 25 hlöä) kesto 2 tuntia, jos valitset tämän pajan, voit valita lisäksi 2 pajaa
I skolorna som har tagit upp programmet tänker man på saker och ting på nya sätt. Man sitter till exempel mindre, stöder inlärningen med aktiva metoder, rör på sig under rasterna och färdas till och från skolan med hjälp av egen muskelstyrka. Varje skola formar på sitt eget sätt skoldagarna så att de innehåller mer motion. Här är en tillfälle att byta erfarenheter, grunda nätverk och så få n några konkreta tips.
Christel Lundström, ombudsman, Finlands Svenska Idrott rf
Johanna Berlin, klassläräre