Golf selätti koronan - Porin Golfkerhon Ville Tuovinen kertoo miten!

Ville on toiminut Porin Golfkerhon toiminnanjohtajana nyt 28 vuotta.

Hän on jopa koko Suomen mittakaavassa virkaiältään ylivoimaisesti vanhin vastaavanlaisessa työnkuvassa oleva. Tällä hetkellä Porin Golfkerhossa työskentelee kokovuotisesti neljä henkilöä ja kauden aikana työntekijöitä on yli 20 henkeä erinäisissä työtehtävissä. Hänen mukaansa on ollut mielenkiintoista nähdä sekä olla mukana seuran toiminnan kehittämisessä jo näin usean vuoden ajan. Jäsenmäärä on kasvanut 500 henkilöstä jopa yli 1650 jäseneen, sekä nykyisin kaudessa käy melkeinpä 100 000 kävijää. Isojen kenttälaajennusten lisäksi Kalaforniasta löytyy nykyisin myös muun muassa par3 kenttä, footgolfrata, kuntoilualue sekä ulkoilureittejä.

Koronan vaikutus Porin Golfkerhoon? 

Poikkeusolosuhteiden yllättävä positiivinen vaikutus näkyi viime kautena hyvin vahvasti 

Golfseuroissa sekä myös Porin Golfkerholla. Keväällä sitä paljon mietittiin, onko kenttiä vastuullista avata normaaliin tapaan. Golfliitto sekä seurat ehtivät reagoimaan koronan tuomiin vaikutuksiin ennen golfkauden alkamista. Poikkeusolosuhteiden aikana golfkentillä mm. Pienennettiin ryhmäkokoja, huolehdittiin turvaväleistä sekä pidettiin klubirakennus kiinni. Myös vuokrattavat golfkärryt olivat pois käytöstä sekä lippuja ei nostettu pois reiästä lainkaan. Onneksi rajoituksia tehtiin sekä ihmiset niitä noudattivat, sillä ohjeita noudattamalla pystyttiin varmistamaan se, että kentät saivat olla auki ja golfia pääsi pelaamaan läpi koko kauden. Lopulta alkukauden rajoituksista päästiin siirtymään kohti normaalia, mutta toiset toimintatavat kuitenkin todettiin toimiviksi ja jäivätkin pysyvästi osaksi golfkerhon toimintaa. Näitä olivat esimerkiksi sähköiset tuloskortit, nettiajanvaraus sekä monien muiden asioiden hoitaminen suoraan netin kautta. Korona-aika toi kaiken kaikkiaan golfkerholle paljon positiivista. Kävijämäärät kasvoivat huomattavasti sekä kierrosmäärien kasvut olivat valtakunnallisesti jopa 40 % ja näin kävi myös Porin Golfkerholla. 

  

Mistä olet erityisen ylpeä toiminnassanne? 

Viime vuosina Suomen golfissa ollut ongelmana, ettei ihmiset sitoudu harrastamiseen. Golfissa onkin alettu puhua markkinaehtoisesta pelaamisesta, ettei olisikaan pakollisia 

kausimaksuja. Monissa golfseuroissa on nyt menty siihen suuntaan, että pakkomaksuista ollaan luopumassa tai on jo luovuttu. Porissa näin ei kuitenkaan koskaan ole ollutkaan, vaan jäsenenä jokainen on saanut kausittain valita, pelaako kaudella vai ei. Myös Porin Golfkerholla ollaan viimevuosina kehitetty pelioikeuspaketteja erilaisiksi, jotta ne tavoittaisivat mahdollisimman monen pelaajan. Kovan työn johdosta sitoutuneisuutta onkin saatu erittäin paljon nousuun. Porin golfkerho on lähtenyt alun perin hyvin pienestä rakentumaan ja kehitys on ollut vuosien saatossa huima. Nykyään Porin Golfkerhoa voikin kutsua jo valtakunnallisesti hyvin merkittävän kokoiseksi golfkeskukseksi. Toki myös vuosien saatossa saadut monet palkinnot tekevät toiminnanjohtajan ylpeäksi. 

  

Seuran toiminta kauden ulkopuolella? 

Talvikaudella Porin Golfkerholla on ollut nyt kaksi vuotta golfsimulaattori klubirakennuksessa, johon pystyy varamaan aikoja klo 6–23 välillä. Simulaattoriin myydään kausi- ja kuukausikortteja sekä kertamaksuja. Viime kausi oli tämän simulaattorin ensimmäinen, ja se pääsikin yllättämään suurella kävijämäärällään. Talvikaudella on myös omia harjoituksia erikseen muun muassa junioreille ja senioreille. Toki myös talvella tapahtuvat kaikki taustatyö sekä tulevan kauden suunnittelu. 

Terveiset sekä vinkit golfin aloittamiseen 

Ville kannustaa rohkeasti kokeilemaan golfin harrastusta ja golfkauden alkaessa tulla vaikka 

käymään paikan päällä tutustumassa toimintaan ja pelaamaan par3 jokamieskentälle. Golf on harrastus, jota voit harrastaa vauvasta vaariin ja jopa kolmessa sukupolvessa. Ennen kaikkea golf on erittäin hyvä ja terveellinen liikuntamuoto sisältäen paljon sosiaalista kanssakäymistä viihtyisässä vehreässä ympäristössä luonnon keskellä. Porin Golfkerholle ovat kaikki tervetulleita! 

Haastattelun tekijä on LiikUlla työharjoittelussa ollut Sofia Kaarto,  Suomen Urheiluopisto, Turun ammatti-instituutti