Merimaskun Ahto ry, Liikunnan elämyksiä koko perheelle

Merimasku on entinen Suomen kunta, joka sijaitsee Naantalin kupeessa Varsinais-Suomessa. Merimasku liitettiin Naantaliin vuoden 2009 kuntaliitoksessa. Merellisessä Merimaskussa on asukkaita n. 1700, joista suunnilleen joka kuudes on mukana Merimaskun Ahto ry:n toiminnassa. 

Historiaa 

Voimistelu- ja Urheiluseura Merimaskun Ahto ry perustettiin 76 vuotta sitten v. 1945 kunnan Maamiesseurantalon pihalla vanhan tammen alla. Tiukan nimiäänestyksen voitti Ahto, joka sopii hyvin merenrantaseuralle ja tarkoittaa aallon murtuvaa harjaa. Perustamassa oli 25 jäsentä. Seuralle perustettiin myös nais- ja poikaosasto sekä huvitoimikunta, joka vastasi iltamista ja näyttämökulttuurista. Seuralla oli merkittävä rooli maaseudun nuorison vapaa-ajan viettomahdollisuuksien tarjoajana sodan jälkeisinä vuosina. Seuran ajoittainen tärkeysjärjestys käy ilmi pöytäkirjamerkinnästä v. 1946: 

”Päätettiin järjestää päiväjuhla elokuun 11. päivänä ja illalla tanssi-iltamat. Juhlien yhteydessä pidetään urheilukilpailut.” 

Seuran alkutaipaleella harrastettiin urheilulajeista pääosin hiihtoa, juoksua ja voimistelu. Koska toiminta laajeni ja monipuolistui (myös huvittelun osalta), tarvittiin myös varoja ja iso määrä toimihenkilöitä, jotka sakon uhalla sitoutuivat mitä erilaisimpiin tehtäviin.  

1960-luvulla seuran toiminta uhkasi loppua hiipuvan jäsenmäärän ja puuttuvan puheenjohtajan takia, mutta toimintaa saatiin jatkettua vuosi kerrallaan kitkuttaen. 1970-luvulla toiminta virkistyi ja uusina lajeina tarjottiin naisille jumppaa ja lapsille satujumppaa. 1980-luvulla mukaan tuli myös Suvisoutujen perinne, joka jatkui yli 30 vuotta. 

Nykypäivää 

2000-luvun alussa Merimaskun Ahdon urheilumuodoiksi vahvistettiin hiihto, yleisurheilu, jalkapallo ja kuntoliikunta. Sittemmin lajivalikoima on laajentunut huimasti ja monenmoisia lajikokeiluja on järjestetty. Nykyään seuran toiminnassa voi olla mukana ihan koko perhe.  

Pienet lapset, 2-3 vuotiaat, voivat jumpata äidin tai isän (tai isovanhempien) kanssa yhdessä.  4-6 vuotiaille järjestetään liikuntakerhoa, jossa lapset liikkuvat pelien ja leikkien kautta. Junnuboxingia pääsevät harjoittelemaan 10-14 vuotiaat lapset. Lisäksi lapset voivat harrastaa palloilua esim. jalkapalloa, sählyä ja pesäpalloa 5-vuotiaasta lähtien. 

Aikuisille tarjotaan mahdollisuutta harrastaa pilatesta, joogaa, treenimix-peruskuntoliikuntaa, sählyä ja lentopalloa. Lisäksi miehille ja naisille on omat harrastepesis vuorot. 

Jokavuotiset maastojuoksukilpailut ovat suosittuja. Tänä syksynä maastojuoksukilpailuun osallistui 48 alle 12-vuotiasta juoksijaa. 

Miten COVID-19 pandemia on vaikuttanut seuran toimintaan? 

Seuran puheenjohtaja Marika Linerin mukaan pandemia on vaikuttanut seuran toimintaan lähinnä siten, että ohjatut ryhmät keskeytettiin. Keskeytettyjen ryhmien tilalle seura pyrki kehittämään liikuntamuotoja, joita ihmiset voivat itse toteuttaa. Keväällä 2020 tehtiin mm. tietovisalla höystettyjä suunnistusratoja ulos ja liikunnallisia vinkkivideoita sosiaaliseen mediaan. Pilatestunnit toteutettiin verkkopilateksena. 

Pandemia ei ole merkittävästi vaikuttanut seuraan taloudellisesti. Toki tietyt kulut rasittivat seuraa myös toiminnan ollessa tauolla, mutta pääasialliset kulut syntyvät ohjaajakuluista tulot kausimaksuista, joita ei luonnollisesti toiminnan ollessa tauolla syntynyt. Näin ollen murhe ihmisten liikkumattomuudesta on ollut seuralle kovin isku pandemian aikana.