Riikka Juntunen johtaa menestyvää Salon Vilppaan koripallotoimintaa tyylillä ja ammattitaidolla

Salon Vilpas Koripallo ry on Varsinais-Suomen suurin koripalloseura. Seuran miesten edustusjoukkue pelaa Korisliigaa. Seurassa on yli 500 lisenssipelaajaa, joista suurin osa on juniori-ikäisiä. Kun Vilppaan edustusjoukkue nousi ensimmäistä kertaa koripallon SM-sarjaan vuonna 1996, eriytettiin koripallo pääseurasta ja tällöin perustettiin Salon Vilpas Koripallo ry. Pääseura Salon Vilppaan historia on pitkä, seura on perustettu ennen itsenäistä Suomea vuonna 1908.

Seuran hallituksen puheenjohtajana toimii Riikka Juntunen. Turusta lähtöisin oleva, Riennon kasvatti ja myöhemmin soudussa kisannut Riikka on urheilun pitkäaikainen monitoiminnainen. Päivätyönään hän toimii Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n toiminnanjohtajana. Seuran puheenjohtajuuden lisäksi Riikalla on aikaa toimia valmentajana. Tällä kaudella ohjattavat ovat perhekoris ja koriskoulun 3-4 vuotiaat lapset.

Riikka pohtii päivätyönsä ja vapaa-ajan toimintansa yhteneväisyyksiä ja eroja seuraavasti: ”Yhteistä on työyhteisön eli päätoimisten työntekijöiden ja kaikkien luottamus- ja vapaaehtoistoimijoiden sitoutuminen toimintaan. Vilppaan vahvuus on, että olemme tukevasti salolainen seura. Tuntuu kuin lähes jokainen kaupunkilainen tuntee jonkun, joka pelaa tai on pelannut Vilppaassa. Vilpas yhdistää monia. Ottelutapahtuman vapaaehtoisia on noin sata. Juniorijoukkueiden valmentajia on noin 70. Vapaaehtoisuus on voimavaramme. VAUssa toimimme valtakunnallisesti ja pääsen siellä vaikuttamaan esimerkiksi liikuntapolitiikkaan. Itselleni nämä kaksi toimea täydentävät toisiaan. Toiminnanjohtajana vastaan operatiivisesta toiminnasta ja olen päässyt toimimaan erinomaisten puheenjohtajien kanssa. Yritän olla samanlainen tukipilari seuratoiminnassa.

Johtajuutta ja yhdessä tekemistä

Riikan päivätyö ja toimi Vilppaassa vaativat molemmat paljon johtajuutta. Seuraavassa Riikka kuvaa oman johtajuutensa ydinkohtia. ”Haluan, että toiminnalla on tavoite. Uskon itseohjautuvuuteen. Mielestäni johtajan tehtävä on auttaa suunnan etsimisessä ja toiminnan rajojen piirtämisessä. Mitä selkeämpi tavoite ja tehtävä on, sitä helpompi itseohjautuvien työntekijöiden, luottamustoimisten ja vapaaehtoisten on toimia – asioita ei tarvitse erikseen varmistella. Samaan tavoitteeseen voidaan päästä eri tavoilla. Kannustan kokeilemaan, sillä ”niin kuin aina ennenkin” toimimalla emme pääse uusiin onnistumisiin. Välillä tämä johtaa epäonnistumisiin, mutta se ei ole niin vaarallista. Olen myös aika tiukka ja määrätietoinen. Etsin mieluummin ratkaisuja kuin ongelmia”

Ulkopuolisen silmin tarkasteltuna Salon Vilpas Koripallo on kaikille koriksen seuraajille esikuva seurana, jonka toiminta on laadukasta ja menestyvää

”Halu kehittyä ja rohkeus uudistua, mutta maltilla ja riittävän hitaasti. Uskomme yhdessä tehtyyn muutokseen. Arvomme ovat arjessa, eivät seinätaulussa. Toiminnanjohtajamme Marko Vihiniemi visioi ja toteuttaa yhdessä muun staffin kanssa ja me muut tuomme oman osamme mukaan. Seuratoiminnassa kukaan ei onnistu yksin. Hallitus ja juniori- ja harrastejaosto ovat aktiivisia ja sitoutuneita. Yksi erikoisuutemme on, että miesten edustusjoukkue ja junioritoiminta ovat samaa seuraa. Korisliigaottelut ovat yhteisiä päiviämme, jolloin valmentajat, pelaajat ja vanhemmat sekä monet muut korisfanit kerääntyvät katsomoihin kannustamaan Ultrasin kanssa” vastaa Riikka kysymykseen, mikä on seuran salaisuus ja sielu.

Vilppaaseen on helppo liittyä

Riikan perhe muutti Saloon joulukuussa 2009, tuolloin Vilpas oli ensimmäinen seura, joka toivotti hänet tervetulleeksi mukaan toimintaan.

”Olisin voinut löytää itseni jonkun muunkin lajin parista. Ensin olin mukana palloilukoulun ohjaajana ja järjestämässä Passeli-liigan otteluita, sen jälkeen junnujaostossa, sitten hallituksessa ja viime toukokuusta lähtien hallituksen puheenjohtajana. Itse haluan olla mukana avaamassa ovia seuratoimintaan, sillä koen itse saaneeni tästä ikimuistoisia kokemuksia ja hyviä ystäviä. En olisi tässä, ellei mukaan olisi kysytty!”  kommentoi Riikka taivaltansa rakkaassa seurassa.   

Lue lisää Salon Vilppaan koripallotoiminnasta.

http://vilpaskoripallojuniorit.sporttisaitti.com/

https://vilpasvikings.fi/

 

Ajankohtaista