Seurat liikuttavat ja tekevät tärkeää työtä vastuullisesti – myös poikkeusolosuhteissa

Kysyimme kahdesta eri seurasta, miten heidän valmennuksessa toimitaan epidemian aikana.

Jalkapalloseura FC Interissä on reagoitu vallitsevaan tilanteeseen nopeasti. Heti kun kiellot harjoitusten pitämisestä seurassa tuli voimaan, lähetettiin pelaajille omatoimisen harjoittelun ohjeet. Kaikille seuran pelaajille on lähetetty valmennukseen yleisohje, jonka lisäksi valmentajat ovat tehneet aktiivisesti lisämateriaalia omien joukkueiden käyttöön.  

Porin Cheerleading Akatemiasta kerrotaan, että vaikka treenit ovat jääneet nyt tauolle, on seuran toimihenkilöillä ja hallituksen jäsenillä töitä enemmän kuin ennen.

Uudet toimintavat mahdollistavat ohjatun harjoittelun ja liikkumisen

Porin Cheerleading Akatemiassa on tehty monipuoliset kotitreeniohjelmat urheilijoille. Youtubessa ja seuran nettisivuilla on videoita ja nettisivujen materiaalipankissa on ohjeet harjoittelun tueksi. Joukkueet ovat kehittäneet myös itse harjoituksia. Lisäksi seurassa toteutetaan erilaisia webinaareja terveyteen, hyvinvointiin ja cheerleadingiin liittyen. Poikkeusolosuhteet näkyvät erityisesti somevaikuttamisen vilkastumisena.  

”Erilaisilla harjoitusohjelmilla ja työkaluilla on pystytty tekemään paljon asioita. Tärkeintä on nyt näyttää urheilijoille ja myös valmentajille, että heistä välitetään. Pelaajat ja valmentajat tarvitsevat nyt kaikki tukea.  Urheilijoiden kanssa on oltu yhteyksissä teams-palavereiden kautta. Valmentajille on pidetty valmentajakahveja teamsissa”, kertoo Jani Mäenpää FC Interin valmennuspäällikkö.

Valmentajan rooli on nyt tosi tärkeä innostajana ja hengen luojana

”Valmentajien rooli innostajina on nyt entistä suurempi. He ovat avainhenkilöitä urheilijoiden innostamisessa kotitreenien tekoon. Nyt seura ei voi kuitenkaan vaatia, vaan kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen ja innostamiseen. Tytöillä on ikävä treeneihin, se on selvää”, toteaa Johanna Simon-Bellamy Porin Cheerleading Akatemiasta.

FC Interissä Mäenpään valmentamassa joukkueessa kaikki pelaajat on soitettu läpi ja kyselty kuulumisista, koulunkäynnistä ja treeneistä.

Mäenpää toteaa, että kaikkea uutta on keksitty. Oman joukkueen pelaajat olivat jo ennen koronaa seuranneet omia harjoitusviikkojaan ja ravintoaan. Nyt on kokeiltu, että saavat itse suunnitella oman harjoitusviikkonsa. He saavat itse oppia kantamaan vastuuta. Tämä on varmasti hyvä mahdollisuus pelaajille kasvaa henkisesti ja palkitsee myöhemmin elämässä

FC Interissä ei ole ainakaan nyt merkkejä siitä, että pelaajat jättäytyisivät pois toiminnasta. He ovat ostaneet uudet ideat hyvin. Koko ajan on kuitenkin kehitettävä uusia keinoja, kaikkea ei voi pelaajille syöttää kerralla. Pelaajat tarvitsevat uusia virikkeitä viikkosuunnitelmiin. Ideoita näihin on jo kehitetty.

Simon-Bellamy uskoo, että urheilijoiden, huoltajien ja seuratoimijoiden yhteisöllisyyden tunteen säilyttäminen poikkeustilasta huolimatta on nyt tärkeintä.  Vaikkei fyysisesti ollakaan lähellä on muita keinoja yhteisöllisyyden tunteen säilyttämiseksi.  

Toivotaan, että seurat päääsevät mahdollisimman pian taas myös liikkumaan yhdessä.