Seuroja kiinnostaa laadun kehittäminen

Seuratoiminnan kehittämisen tukemiseksi ovat yhdessä Olympiakomitea, lajiliitot sekä liikunnan aluejärjestöt kehittäneet Tähtiseura-laatuohjelman. Se koostuu neljästä osa-alueesta: urheilutoiminnasta, hallinnosta ja johtamisesta sekä seuran ihmisistä ja aineellisista resursseista. Maksuton ohjelma tarjoaa seuroille digitaalisia työkaluja, kehittämistä tukevaa materiaalia sekä uusia toimintatapoja elinvoimaisen ja laadukkaan seuratoiminnan edistämiseksi. Kokonaisvaltainen kehittämisohjelman suorittama ja auditoinnin läpäisemä seura saa tunnukseksi Tähtimerkin. 

Tähtimerkki on jäsenille ja uusille toimijoille lupaus seuratoiminnan laadukkuudesta sekä kaikille liikkujille sopivasta modernista, inhimillisestä ja ketterästä toimintatavasta. Liity mukaan kehittämään seuraanne!

LiikUn alueella yli sata Tähtiseuraa

Suomessa toimii tällä hetkellä noin 600 tähtiseuraa, joista Lounais-Suomessa noin 100. Kaiken kaikkiaan seurat edustavat yli 40 eri lajia.  Auditoinnit ovat hyvä tapa syventyä seuran toimintaan, tavata seuratoimijoita ja vaihtaa ajatuksia sekä kehittää toinen toisiamme. Noin kolme tuntia kestävät tilaisuudet itsessään ovat ns. seurojen esittelytilaisuuksia auditoijille, jotka ovat yleisemmin lajiliitosta ja aluejärjestöstä. Auditoinnit tehdään pääsääntöisesti kasvotusten 5-10 henkilön kesken, jolloin vuoropuhelu on hedelmällisintä, mutta myös etäyhteydellä on jo auditoitu LiikUn alueella mm. Porin Cheerleading Akatemia. Myös hybridi-malli auditoinnissa on mahdollista, jossa yhtenä iltana kommunikoidaan etäyhteydellä ja toisena taas ollaan live-tilaisuudessa esim. seuran harjoituksissa. Vuoden 2019 tähtiseuraksi valittiin Raision Jumpparit. Seura sai palkinnoksi laadukkaasta toiminnastaan 5 000 euroa. 

Alapuolella on tänä vuonna auditoidut tai jo tiedossa olevat auditoitavat seurat LiikUn alueella. Lisäksi useat Suomen Voimisteluliiton seurat on auditoitu ja auditoidaan liiton toimesta.

Kaarinan Taitoluistelijat ry, Naantalin VG-62 (taito- ja muodostelmaluistelu), Noormarkun Nopsa (hiihto), Pargas IF (hiihto), Porin Ässät ry, Porin Cheerleading Akatemia ry,  Rauman Lukko ry (ringette), Salon Viesti ry,

Turun Cheerleadingseura Smash ry, Turun Weikot ry (keilaus) ja Åbo Simklubb.

Tähtiseura-verkkopalvelu

Tähtiseura-verkkopalvelu on avoin kaikille urheiluseuroille. Sen avulla seura voi kehittää toimintaansa ja tavoitella myös itselleen Tähtimerkkiä. Palvelussa urheiluseurat  voivat tehdä omaa kehittämistyötään itsenäisesti ja vuorovaikutteisesti lajiliiton tai aluejärjestön seurakehittäjän kanssa. Palvelu on helppokäyttöinen ja seuralle maksuton. Sieltä löytyvät tarvittavat kehittämistehtävät ja työkalut. Palvelua käytetään myös Tähtimerkin auditoinnissa. Verkkopalvelu toimii osana Suomisport-palvelua.

Opastusta alkuun - tähtiseurojen tukiklinikat 

Tähtiseura-tukiklinikka 16.9.2020 klo 15-16

Tähtiseura-tukiklinikka 15.10.2020 klo 17-18

Tähtiseura-tukiklinikka 19.11.2020 klo 15-16

Tähtiseura-tukiklinikka 14.12.2020 klo 17-18