Valmennus- ja terveysseminaarissa syvennyttiin mm. huippusuorittajan palautumiseen ja oman vuoren ylittämiseen

Urheilu Mehiläisen ja LiikUn yhteistyössä toteuttamassa valmennus ja terveysseminaarissa kuultiin aamupäivän aikana kolme puheenvuoroa. Iltapäivällä oli ohjelmassa käytännönläheisiä työpajoja.

Oman vuoren ylittäminen vaatii reitin suunnittelua ja motivaation ylläpitämistä

Suomen tunnetuin ja kansainvälisestikin arvostettu vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson puhui tavoitteiden saavuttamisesta.  Veikka kertoi oman onnistumisen salaisuudeksi halunsa pysyä jatkuvasti uteliaana, nöyränä ja kiinnostuneena oppimaan uutta.  

Oli tosi hämmentävää kuulla, miten pieniin palasiin Veikka oli äärimmäisen haastavissa olosuhteissa tehtävän suorittamisensa tavoitteet mielessään rakentanut.

”Yksi projekti vuorella on viisi askelta. Kolmen askeleen jälkeen tehdään väliarviointi, että jee, jee jee.  Ja viiden askeleen jälkeen palkitset itsesi viidellä syvällä hengityksellä ja sitten alkaa uusi viiden askeleen projekti.  Tylsyyden ja jaksamisen rajamailla mieli pitää saada koko ajan työstämään tavoitetta, muuten käy huonosti” totesi Veikka esityksessään.

Marika Vainio Piikkiön kehityksestä oli yksi seminaarin osallistuja. Hän on voimanostaja ja seuransa voimanostojaoston puheenjohtaja. Hän myös ohjaa seurassaan kuntoliikkujia.

”Veikan henkisen valmennuksen oppeja voi ajatella myös omaan lajiin sopiviksi. Vaikka matkan varrella tuntuu välillä karsealta, niin täytyy pitää oma motivaatio yllä, jotta voi päästä oman vuorensa huipulle”, Marika pohti luennon tauottua.  

Anu Kankare toimii jalkapallossa pelaajavalmentajana Turun Pyrkivässä.  Anukin pohti Veikan luennon antia ja totesi seuraavasti: ”Se oma vuori voi olla minkä kokoinen vaan.  Ylittäminen vaatii oman reitin suunnittelemista”.

Varmista urheilijan vakuutusturva   

Jussi Rantanen puhui muuttuvasta urheiluvakuuttamisesta. Jussi on lihasvammojen hoidosta väitellyt lääketieteen tohtori ja dosentti.  Hän toimii Urheilu Mehiläisen vastuu lääkärinä  ja on entinen kilpapurjehtija. Pitkä kokemus urheiluvammojen hoidosta on vaatinut häneltä syvällistä paneutumista urheiluvakuuttamiseen.

Jussin mukaan paras vakuutusturva urheilijalle on sairauskuluvakuutus, jossa ei ole urheilurajoituksia. Se olisi otettava nuorena ja sitä ei saa katkaista ja laskut on maksettava. Lisäksi urheilijalla olisi syytä olla kattava matkavakuutus, jossa ei ole urheilurajoituksia.

Jussin mukaan valitettavasti monet vakuutukset mm. lajiliittojen lisenssivakuutukset ovat usein kompromisseja, jossa urheilijoiden tai perheiden etu ei ole ykkösasia.

Huippusuorittaja osaa palautua

Marko Yrjövuori toimii Urheilu Mehiläisen valmennuksen asiantuntijana. Hän on työskennellyt Yhdysvalloissa vuosia mm. NHL-joukkueissa ja NBA:n fysiikkavalmentajana sekä valmentanut kansainvälisisä ja kotimaisia huippu-urheilijoita.

Marko puhui huippusuorittajan palautumisesta. ”Palautumisen tavoitteena on aamulla, pirteä ja energinen olo, joka mahdollistaa sen, että treeni kulkee” Hyvän palautumisen seurauksena energiaa riittää koko päiväksi.

Luennolla käsiteltiin myös ylirasitustilan oireita, jotka Yrjövuoren mukaan olivat seuraavat: alituiset lihaskivut, kohonnut leposyke, laskenut vastustuskyky, jatkuva altistuminen vammoille, masennus ja ärsyyntyneisyys, motivaatiopula ja univaikeudet.  

Marko tiivisti oman luentonsa seuraavasti: löydä tasapaino suorittamisen ja levon välillä, varmista riittävä kuormitus, jotta kehitystä tapahtuu ja opettele tunnistamaan väsymyksen oireet.

Kiinnostavat luennot herättivät paljon kysymyksiä ja keskusteluja, joita jatkettiin lounaalla.  Lounaan jälkeen oli ohjelmassa käytännönläheisiä työpajoja.  Osallistujat valitsivat kolme pajaa oman kiinnostuksen kohteensa mukaisesti. Pajoja oli kahdeksan.

Anu Kankare valitsi omiksi työpajoikseen Juha-Pekka Vuoren ohjaaman alaraajavammojen ennaltaehkäisyn, Sebastian Björkmanin ohjaaman psyykkinen valmennuksen ja Marko Yrjövuoren Uni-palautuminen ja jaksaminen pajan.  Marikalla valitsi kaksi samaa pajaa kuin Anu ja sen lisäksi Petri Kallion ohjaaman pajan urheilijan ylikuormittumisesta.

Lisäksi valittavana oli vielä Urheilumehiläisen fysioterapeuttinen ohjaama paja faskiahuollosta, Carl Husson ohjaama paja kasvuikäisen urheilijan kuormituskivuista sekä fysioterapeuttien ohjaama pajan vartalon hallinnasta ja mittaamisesta.

 

Ajankohtaista