Eurajoella luonto on tiiviinä osana varhaiskasvatustoimintaa

Eurajoen kunnan varhaiskasvatuksen liikuntahanketta, Leila – leikkien liikkuvaan arkeen, on toteutettu jo kahden vuoden ajan. Viime vuonna hankkeen avulla oppimisympäristöjä laajennettiin sisältä ulos. Hankkeen painopisteenä oli monipuolisen lähiympäristön sekä luontopedagogiikan hyödyntäminen osana liikunnallisen elämäntavan tukemista.

Leila-hankkeen kautta jokaiseen päiväkotiryhmään sekä ryhmäperhepäiväkotiin hankittiin omat retkireput. Retkireppuihin hankittiin ja koottiin monipuolisesti erilaista materiaalia, joita metsäretkillä on helppo hyödyntää. Repun suuren koon vuoksi materiaalit mahtuvat kulkeutumaan aina mukana ja silti tilaa jää myös muille tarvikkeille.

Reput sisältävät mm. ensiapupakkauksen, luuppeja ja suurennuslaseja, lakanan, lajikortteja ja muita kortteja, köyden ja muuta narua, istuinalustan sekä pyykkipoikia. Yhteiseen käyttöön hankittiin trangioita sekä tarppeja. Lisäksi perhepäivähoitajat saivat retkikäyttöön ruokatermareita.

Reput ovat varhaiskasvatuksessa ahkerassa käytössä ja niissä kulkeutuvia tarvikkeita käytetään osana metsäretkiä. Mm. köyden avulla voi kokeilla vuorikiipeilyä, pyykkipojilla lajikortit on helppo kiinnittää luontoon ja leikkiä erilaisia pelejä tai lakanaa hyödyntää erilaisissa lajittelutehtävissä.

 

 

Kuvat ja teksti: Marika Hurme-Kivinen, Eurajoen kunta, Metsätähden päiväkoti