Ilo kasvaa liikkuen - ohjelmassa mukana puolet lapsista

Ilo kasvaa liikkuen -asiantuntija Nina Korhonen kertoi ohjelman viimeisimmät kuulumiset Varhaiskasvattajien Liikuntaseminaarissa Salossa.

Teksti ja kuva Maija Arosuo 

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa mukana puolet lapsista 

Liikkuvan koulun alle siirtynyt ohjelma jakaa hyviä toimintamalleja. Nina Korhonen toi ohjelman tuoreimmat kuulumiset Saloon 

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon aktiivisessa toimintaympäristössä. 

Tavoite on säilynyt samana, vaikka ohjelman koti on siirtynyt Nuoresta Suomesta, Valon ja Olympiakomitean kautta, vuonna 2017 Liikkuva koulu -ohjelman yhteyteen. Tämän hetken laskelmien mukaan ohjelma tavoittaa noin puolet kohderyhmästä, eli 132 500 lasta. Peruskouluikäisistä ollaan siis vielä jäljessä, sillä siellä Liikkuva koulu -hanke tavoittaa 91 prosenttia kohderyhmästä.  

Varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelman tuoreimmat kuulumiset kertoi asiantuntija Nina Korhonen LiikUn Varhaiskasvattajien Liikuntaseminaarissa Salossa 2.10.2018.  

 

 • Varhaiskasvatuksessa on tapahtunut viimeisessä viidessä vuodessa varmaan enemmän lakimuutoksia kuin sataan vuoteen sitä ennen. Me emme yritä teettää mitään ylimääräistä, vaan pyrimme antamaan tukimateriaalia ja luomaan verkostoa, millä ne lain kohdat saadaan vietyä käytäntöön. Ja lisäksi suositamme, mihin suuntaan asioita viedään, selvittää Korhonen puheessaan. 

  Polkua kävellään pienin askelin. Ensimmäiset tulokset näkyvät heti ja lopulta syntyy liikunnallinen toimintakulttuuri. 

   

 • Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaa mallintamaan on luotu polku, joka lähtee oivaltamisesta ja päätyy laatulupaukseen. Mallia on pilotoitu vuodesta 2012 asti ja Korhonen on nähnyt sen toimivuuden.  

  • Yksikössä voidaan lähteä liikkeelle vaikka ulkoliikunnan kehittämisestä. Lisätään yksi liikuntaleikki päivään. Mietitään kuka tekee, mitä ja milloin. Hyvä puoli on, että liike lisääntyy heti alussa nopeasti. Mennään pienin askelin eteenpäin, jolloin syntyy jo toimintatapa. Toimintakulttuuri muuttuu, kun toimintatapoja muutetaan järjestelmällisesti. Lopulta voidaan jo luvata, että täällä meillä saa liikkua, Korhonen kuvailee.

   Uusilta nettisivuilta löytyy lasten itse keksimiä liikuntaleikkejä.

Erityisen iloinen Korhonen on syyskuussa avatuista www.ilokasvaaliikkuen.fi – nettisivuista. Sieltä löytyvät muun muassa 60 lasten omaa leikkiä – ideaopas ja 100 pientä askelta -vinkkiosio.  

 • Ohjelman tavoite on kerätä hyviä käytäntöjä kentältä ja jakaa ne kaikille. Kaikkea materiaalia saa muokata ja tehdä oman näköiseksi. Lapset on otettu mukaan suunnitteluun. Yksi lempivinkeistäni materiaalissa on lasten keksimä leikki, jossa kaikki menevät piiloon, kun auto ajaa päiväkodin ohi. Kun kasvattaja huutaa ”meni jo”, kaikki tulevat pois piilosta.  

Nettisivuilta pääsee myös uudistettuun toiminta-alustaan sekä tilaamaan uutiskirjeen. Korhonen kehottaa jättämään yhteystiedot, sillä rekisteri on uusittu.  

 • Myös Johtajan työkirjasta on nyt uusi versio. Varhaiskasvattajan työkirja ja Kuntatyökirja ovat päivityksen alla. Tavoitteena on, että ne ovat ensi vuoden alussa valmiina, Korhonen lupaa.  

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa hallinnoi LIKES-tutkimuskeskus ja sitä toteutetaan ja kehitetään laajassa poikkihallinnollisessa yhteistyössä.  

Nina Korhosen esitys Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman ajankohtaiset kuulumiset.