Reput ja rinkat vievät eurajokelaiset ulos

 

Eurajoella houkutellaan perheitä ulkoilemaan aarrekartan avulla. Kartta on osa seikkailureppua, joka kiertää varhaiskasvatuksessa perheeltä toiselle. Varhaiskasvatuksessa käytössä ovat seikkailurinkat.

Eurajoen varhaiskasvatuksessa on tänä vuona panostettu erityisesti ulkona oppimiseen. Pihan lisäksi päiväkotien ympäristössä olevat metsät on haluttu ottaa säännöllisiksi oppimisympäristöiksi.

”Jotta voimme lähteä hieman pidemmäksi aikaa metsään, olemme varustaneet kaikki tiimit rinkoilla, joissa on retkikeitin, tarppi eli katos ja välineitä maaston tutkimiseen sekä lajikortteja. Olemme myös antaneet henkilöstölle koulutusta niiden käyttöön”, Eurajoen konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja Sanna Lehtonen kertoo.

Aarrekartta vie perheet ulos

Myös perheitä kannustetaan lähtemään luontoon liikkumaan. Jokaiseen kotiin lähetetään kiertävä viikonloppureppu. Se sisältää perheliikuntavinkkejä, suurennuslasit sekä Leila-lokin liikuntaseikkailuaarrekartan.

Paikallisen kuvataiteilija Maria Leppäsen kuvittamalta seikkailukartalta löytyy eurajokelaisia luontokohteita, laavuja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita. Kartalta voi bongata myös sellaisia päiväkotien pihoja, joilla lapset saavat liikkua ja leikkiä huoltajiensa kanssa varhaiskasvatuksen toiminta-aikojen ulkopuolella, sekä kaikki kunnan ulkoliikuntapaikat. Kaksipuolisessa kartassa on yhteensä 31 kohdetta. Niiden tarkempi esittely löytyy kunnan nettisivuilta.

Reput ovat juuri lähdössä matkaan, joten palautetta toiminnasta ei vielä ole ehditty kerätä. Reppuja tullaan tekemään tutuiksi syksyn vanhempainilloissa. Perheissä kiertävistä repuista löytyvän kartan saa pitää, muut välineet palautetaan.

- Lisäksi teimme repun sisällöstä ja sen käytöstä kertovan videon, jotta perheet osaavat valmistautua omaan reppuviikonloppuunsa, Lehtonen kertoo

Reput ja rinkat ovat osa Leila-leikkien liikkuvaan arkeen -hanketta, jonka vuoden 2020 tavoitteena on lisätä liikettä lasten varhaiskasvatuspäivien aikana ja perheiden vapaa-ajalla, lähiseudun ympäristöä hyödyntäen.

Leila-hanke esiteltiin LiikUn varhaiskasvatuksen liikunnan edistämisen verkostotapaamisessa tiistaina 15.9. Turun Kupittaalla. Verkostotapaamisiin ovat tervetulleita Lounais-Suomen kuntien varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattorit ja liikunnan yhteyshenkilöt, oppilaitosten edustajat ja kuntien liikuntapalveluiden varhaiskasvatuksen vastaavat. Ilmoittaudu mukaan verkostoon.

 

Teksti: Maija Arosuo