Tässä koulutuksessa ollaan ihan pihalla!

Varhaiskasvattajien työkaluihin on tänä vuonna saatu paljon toivottu koulutus Ihan pihalla
 

Kehitysryhmässä mukana ollut Porin varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Susanne Kokko,mistä koulutuksessa on kyse?

Ihan pihalla -koulutus avaa käytännönläheisesti varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset. Siinä käydään läpi, miten suosituksia voidaan toteuttaa ulkona, ja samalla edistää pedagogisia tavoitteita. Koulutus toteutetaan yleensä ulkona ja siinä edetään esimerkein ja yhdessä pohtien.

Voitko avata esimerkin käytännön vinkistä, jonka koulutuksessa saa?

Otetaan vaikka lapiokeilaus. Sen avulla oppii heittämään ja vierittämään, mutta siihen voidaan yhdistää myös käsitteitä (kaada kaikki eläimet) tai vertailuja (mene lähemmäs tai kauemmas).

Kenelle koulutus sopii?

Koulutus sopii kaikille kasvattajille: niille jotka toimivat ihan pienimpien kanssa aina alkuopettajille asti. Tämän koulutuksen vinkkejä voi hyvin varioida niillekin, jotka ovat juuri oppineet kävelemään.  Koulutus voidaan toteuttaa yksikkö- tai kuntakohtaisesti. Koulutuksessa pääsee hyvin miettimään omaa näkökulmaansa suositusten toteuttamiseen ja saa vertaistukea kollegoilta.

Päiväkodissamme on jo liikuntakoordinaattori. Miksi muidenkin pitäisi kouluttautua?

Liikunnan mahdollistaminen lapsille on jokaisen varhaiskasvattajan asia. Se on jo vasussa määrätty velvollisuuskin. Yhden ihmisen panos ei riitä, vaan kaikkien on kannustettava lapsia liikkumaan.

Miksi lasten pitäisi liikkua juuri ulkona? 

Ulkona liike on isompaa, koska sitä eivät puitteet rajoita. Lisäksi saa raitista ilmaa, ja kohtaa erilaisia maastoja, säätiloja ja ympäristöjä. Kaikki ne kehittävät lasta.

Eivätkö kaikki lapset liiku ulkona luonnostaan? Pitääkö heitä erikseen opastaa?

Eivät. Vapaassa leikissä jotkut haluavat istua hiekkalaatikolla ja tehdä kakkuja. Ohjatussa toiminnassa saadaan myös vähiten liikkuvat lapset mukaan toimintaan.  

Miten koulutuksen vinkit ovat peräisin?

Koulutusta kehitettiin työryhmällä, jota veti LiikUn Teija Virtanen. Jokaisella työryhmän jäsenellä oli pitkä kokemus varhaiskasvatuksessa. Kaivoimme omia arkistojamme, ja kehitimme yhdessä myös uusia leikkejä tiettyä pedagogista tavoitetta silmällä pitäen. Koulutuksessa saa mukaan materiaalin, jossa on kymmeniä vinkkejä. Lisäksi niistä syntyy lukuisia variaatioita koulutustilaisuudessa, kun käymme niitä läpi.

Oletko itse paljon pihalla?

Varhaiskasvatuksen opettajana saan onneksi olla päivittäin työssäni ulkona. Lisäksi liikun vapaa-aikana perheeni kanssa muun muassa kävellen, lenkkeille, pyöräillen ja geokätköillen.

 

Jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä: Anna Blomroos, etunimi.sukunimi@liiku.fi, 040 9000 842