Taukojumpalla paikkansa päiväkotiarjessa

Ulvilan varhaiskasvatuksessa haluttiin tuoda LiikUn Taukojumppastartin avulla arkeen lisää kehonhuoltoa ja mielen rauhoittamista. 

Varhaiskasvatuksen arki on usein vauhdikasta ja ääntä riittää. Taukojumppa on hyvä tapa rauhoittaa päivää, verrytellä ja huoltaa kehoa, vakuuttaa Ulvilan kaupungin varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Emmi Tuohimaa. 

Ulvilan varhaiskasvatuksessa on syksyn aikana ollut käynnissä taukojumppakokonaisuus, johon on kuulunut sekä LiikUn taukojumppastartin info että sähköisen taukojumppaohjelman kokeilua. Taukojumppastartti on osa Ulvilan varhaiskasvatuksen laajempaan työhyvinvointikokonaisuutta. 

Tuohimaan mukaan älylaitteilla käytettävä taukojumppaohjelma ei ole solahtanut aivan mutkattomasti varhaiskasvatusyksiköiden arkeen, sillä sen käyttämiseen ei välttämättä aina löydy aikaa tai tarvittavia laitteita. 

Taukojumppavinkit sen sijaan on otettu lähes koko varhaiskasvatuksessa positiivisesti vastaan, ja jokaisessa varhaiskasvatuksen yksikössä vierailleen taukojumppastartin infoon on oltu tyytyväisiä. 

– Varhaiskasvatusyksikköjen arkeen sopivat paremmin taukojumpat, joita voidaan itse soveltaa ja tehdä yhdessä lasten kanssa, Tuohimaa toteaa.
 

Lapset ja aikuiset yhdessä 

Tuohimaan kanssa samoilla linjoilla on varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Nina Korventausta Harjuntaskun ryhmäperhepäivähoitoyksiköstä. 

– Taukojumppa onnistuu luonnikkaimmin lasten kanssa. Olemme joskus aikaisemmin yrittäneet sopia henkilökunnan kanssa jumpan johonkin tiettyyn aikaan, mutta se on aina lopulta jäänyt. Sen sijaan taukojumppa on helppo tuoda mukaan siirtymätilanteisiin, kun mennään vaikka aamupalalle ja alkaa olla hieman levotonta. Lapset lähtevät aina innolla mukaan kaikkeen, Korventausta sanoo. 

Korventausta kertoo koko Harjuntaskun yksikön, aina pienimpiä lapsia myöten, olleen innoissaan taukojumppastartin infosta. Saadut materiaalit ovat olleet mieleisiä, joskaan niitä ei ole vielä ehditty ottaa käytäntöön halutunlaisesti, sillä jo valmiiksi poikkeuksellisen syksyn aikana on ollut paljon lasten poissaoloja. 

– Saamamme materiaalit ovat kivoja. Meillä on muutenkin lisätty paljon liikuntaa, kuten musiikkiliikuntaa. Viime vuonna meillä oli myös rentoutusta, hän kertoo.
 

Pysyväksi osaksi arkea

Tuohimaan mukaan taukojumpasta on tarkoitus saada säännöllinen rutiini arkeen: lasten kanssa yhdessä tehden. 

Vaikka varhaiskasvatuksen arki on melko aktiivista, ulkoilutilanteissa saattaa tulla paljonkin paikallaan seisoskelua, joka rasittaa kehoa. Lisäksi ergonomia on koetuksella esimerkiksi nostojen tai ahtaissa paikoissa pukemisen vuoksi. Pieni jumppahetki lisää liikettä päivään ja pitää kehon virkeänä. 

– Varhaiskasvatuksessa ollaan toisaalta koko ajan aikamoisen melun keskellä. Taukojumpan avulla voi saada pienen pysähdyksen. Työ vaatii enemmän kehonhuoltoa ja mielenjumppaa kuin paikkojen verryttelyä, Tuohimaa toteaa. 

Varhaiskasvatuksen toimistotyöläisille säännöllinen venyttely ja verryttely ovat sen sijaan tärkeämpiä. Monipuolisia alle viiden minuutin taukojumppia tarjoava sähköinen taukojumppaohjelma onkin osoittanut toimivammaksi istumatyötä koneen ääressä tekeville. 

– Koneen näytölle saa esimerkiksi tunnin välein muistutuksen, että nyt pitäisi jumpata. Valittavana on vaikka mitä silmä- tai aivojumpasta aina niska- ja hartiaseudun jumppaan. 1–3 minuutin jumppa on helppo tapa keskeyttää hetkeksi työskentely, Tuohimaa sanoo.  

Lasten säännöllinen ja monipuolinen liikunta on tärkeää, mutta yhtä lailla LiikUssa halutaan kiinnittää huomiota varhaiskasvatushenkilöstön hyvinvointiin. Taukojumppastartti on osa LiikUn Buusti360 -hyvinvointiohjelmaa, joka tarjoaa varhaiskasvatuksen henkilöstölle erilaisia liikuntapalveluja, kuten terveysmittauksia ja toiminnallisia liikuntapäiviä. Lisätietoja www.buusti360.fi

Teksti: Elina Lammela