Varhaiskasvatuksen liikuntavinkit

Lasten liikkumista edistävät kaikki häntä ympäröivät ihmiset. Pienilläkin toimenpiteillä saadaan aikaan isoja muutoksia.

Tälle sivustolle on kerätty ideoita ja vinkkejä päivittäisen liikunnan lisäämiseen. Kaikki ovat vapaasti käytössäsi!

Jekku-jänö

 • Lähde mukaan Jekku-Jänön seikkailuihin ja hyödynnä Liikunnan aluejärjestöjen tuottamat maksuttomat materiaalit.

Ideoita perheliikuntaan

 • Tilaa LiikUlta toiminnallinen vanhempainilta. Kysy tarjous!
 • Jekku-jänö-toimintakortit
  Toimintakortit ovat loistava tuki huoltajien kanssa tehtävään yhteistyöhön, ja niiden käyttö on helppoa. Kortit tukevat lasten motoristen taitojen harjoittelua. Kortit ovat suunniteltu toiminnallisiksi tehtävärasteiksi, joissa yhdessä aikuisen kanssa koetaan liikkumisen riemua.
 • Arkiseikkailu
  Liikkuva varhaiskasvatus ja Liikkuva perhe -ohjelmien yhteinen varhaiskasvatusyksiköille ja perheille suunnattu kampanja, jonka tavoitteena on kannustaa perheitä liikkumaan arkimatkoja lihasvoimin ja pysähtymään yhdessä ihmettelemään ympäristöä.
 • Liikkuva perhe -ohjelman vinkit
  Perheliikunnan käytännön ideoita ja vinkkejä, jotka auttavat löytämään konkreettisia toimintatapoja ja -ohjeita lasten ja aikuisten yhteiseen liikuntaan sekä liikunnalliseen ja terveelliseen elämäntapaan
 • Neuvokas perhe
  Neuvokas perhe tarjoaa helppoja ja konkreettisia vinkkejä siihen, miten lisätä liikkumista perhearjen osaksi. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa.
 • Suomen Ladun perheliikuntavinkit
  Poimi vinkit perheen yhteiseen ulkoiluun ja lähtekää liikkumaan yhdessä eri vuodenaikoina.

Ideoita aktiivisuuden lisäämiseen

Ideoita varhaiskasvattajien työhyvinvointiin

 • Eläinjooga lasten kanssa yhdessä tehtäväksi
  Innostun liikkumaan, Neuvokas perhe ja Elixir ovat tehneet lapsia innostavan videosarjan eläinjoogaliikkeistä. Lasten joogaharjoitteet innostavat lasta eläytymään ja innostumaan kehon liikkeistä ja rauhoittumisesta. Harjoitteet kehittävät mm. lapsen keskittymiskykyä, luovuutta, kehotuntemusta ja positiivisia tunteita. Eläydytään liikkeisiin yhdessä!
 • Sporttihaaste
  Pohjois-Savon Liikunta on työstänyt viiden viikon Sporttihaastekokonaisuuden hyödynnettäväksi aikuisten ja lasten yhteiseen liikkumiseen ja tauottamiseen. Materiaalista löytyy jokaiselle viikolle kolmen eri tason haasteet, jotka on värikoodattu. Vihreä haaste on helpoin ja toteutettavissa vaikka ihan pienten (alle 3v.) lasten kanssa, sininen hiukan haastavampi ja vanhemmille lapsille ja pinkki taas kaikkein haastavin tehtäväksi yhdessä vaikka eskareiden kanssa. Sporttishaasteista löytyy useimmista myös leikkivinkki, johon ohjeet löytyvät leikit-tukimateriaalista. Viimeisen viikon haaste on Vauhti-vartti, jonka ajatuksena on liikkua yhdessä vauhdikkaasti.
 • Ulvilan varhaiskasvatuksen venytysliikkeet pihoille

Jaa onnistumisen liikkeen lisäämiseen varhaiskasvatuksessa

 • Liikkumisen edistäminen, kuten mikä vaan kehittämistyö, vaatii intoa ja uskallusta kokeilla uutta, lupaa epäonnistua ja mahdollisuutta parantaa kokeilua. Tärkeää on muistaa, että kehittämisen tulee olla hauskaa ja yhteiseen tavoitteeseen perustuvaa. Parhaimmillaan kehittäminen palkitsee vaivan entistä toimivampina käytäntöinä. Me LiikUna haluamme nostaa esille alueemme hyviä käytänteitä ja ideoita, joilla olette edistäneet lasten päivittäistä liikkumista ja liikunnan iloa. Julkaisemme jakamianne hyviä käytänteitä tulevissa LiikUn varhaiskasvatuksen uutiskirjeessä ja somekanavilla.
 • Kiitokseksi jakamastanne onnistumisesta teille lähetetään Varhaiskasvatuksen liikuntakortit, joihin on kuvitettu motorisia perustaitoja monipuolisten vinkkien kera.Huom! Lisääthän kuvan mukaan meille lähettämääsi juttuun. Näin meidän on helpompi jakaa juttu kuvan kera somekanavillamme.
 • Jaa onnistumisesi tästä!


Löydä lisää sisältöä samoista aiheista