Uudet lajit madaltavat liikunnan kynnystä kaikille

Turun seudun kunnissa kutsutaan seuratoimijoita ja soveltavaa liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä tutustumaan perinteisten lajien sovelluksiin, jotka helpottavat lajiin mukaan tuloa. Ne toisivat myös uusia liikkujia ja aktiivisia toimijoita seurojen toimintaan. Turun seudun kunnista monilla on haettavissa myös erillisiä avustuksia soveltavaan liikuntaan. Näitä kannattaa tiedustella oman kunnan liikunnasta vastaavilta viranhaltijoilta.

Tarkkuussuunnistukseen tutustuttiin Paimiossa 28.8. Kävelyjalkapallo tulee tutuksi Kaarinassa 18.9. Lajit tarjoavat paremmat liikkumismahdollisuudet liikuntaesteisille, mutta ovat mitä parhainta matalan kynnyksen toimintaa meille taviksille, joille perinteinen suunnistus metsässä ja jalkapallo-ottelu ovat syystä tai toisesta haastavia.

Kuten kuva kertoo, tuo tarkkuussuunnistus etsimisen ja löytämisen ilon kaikin tavoin liikkuvien ulottuville.

Tarkkuussuunnistus tuo suunnistuksen pois umpimetsästä, helpompikulkuisille ja myös apuvälinein kuljettaville reiteille. Rastin oikea sijainti määritteineen ja selitteineen on toki edelleen merkitty suunnistuskarttaan. Perinteiseen suunnistukseen erona on se, että etukäteen määritellyiltä reiteiltä ei saa poistua maastoon rymyämään, vaan niiden varrelta paikannetaan, mikä maastoon sijoitetuista rastimerkeistä on oikea. Voi kuulkaa viedä mennessään!

Lajin saloihin Paimiossa johdattelivat maailman huiput, kuvassa näkyvä Juha Hiirsalmi sekä hänen apunaan Pinja Mäkinen.

Tarkkuussuunnistukseen tutustuttiin 28. elokuuta Paimion kaupungin toteuttamana Paimion sairaalan ympäristössä, joka tarjosi upeat puitteet uuden lajin kokeilulle. Mukana oli niin suunnistusseura-, naisvoimisteluseura- kuin vammaisyhdistysaktiivejakin. Suunnistusseuroista paikalla oli Paimion Rasti, ja suunnitelmiin jäi itämään tarkkuussuunnistuskokeilut osaksi omia tapahtumia. Lajin saloihin päästiin tutustumaan maailman huippujen Pinja Mäkisen (Tampereen Koovee) ja Juha Hiirsalmen (Turun Metsänkävijät) johdattelemana, jotka molemmat vaikuttavat Turun seudulla.

Soveltavan liikunnan lajikokeiluihin voi tulla mukaan milloin hyvänsä. Seuraavaksi on mahdollisuus tutustua kävelyjalkapalloon Kaarinan Poikien ja Kaarinan kaupungin järjestämässä illassa 18.9. kello 16.30-19 Kaarinan keskusliikuntapuiston tekonurmikentällä.

Mikä tahansa seura ja laji sopii hyvin soveltavaan liikuntaan. Tärkeintä on kiinnostus ja innostunut asenne soveltamiseen. Ole yhteydessä kuntasi liikunnasta vastaaviin tahoihin, jos haluat seurasi tai yhdistyksesi mukaan soveltavan liikunnan lajikokeiluihin!