Nuorten liikunta haastaa meidät uudistumaan

Skeittaus, scoottaus ja BMX ovat esimerkkejä elämäntapalajeista, joiden harrastajat kulkevat kaikkialle väline mukanaan ja joille koko maailma on yhtä urheilukenttää. Miten me voimme tarjota aktiivisuuden avaimia rakkaille teineillemme, jotka eivät suostu ajattelemaan ja toimimaan kuten vanhempansa?! Nousiaisissa on panostettu mm. skeittiparkkiin, joka soveltuu myös BMX-pyörille ja scoottaukseen.Kaikki nämä ovat erinomaisia liikuntalajeja, sillä ne kehittävät tasapainoa ja kehonhallintaa.

Syksyisenä keskiviikkoiltana Nousiaisten keskusta tuntuu uinuvan auringon paisteessa. Muutama kaupassakävijä kunnanraitilla, joku noutamassa ruokaa paikallisesta kebab-ravintolasta. Henrikin koulun etupihalla joukko nuoria istuskelee penkeillä, koulun takana kaksi poikaa keulii KTM:llään.

Aivan erilainen tunnelma vallitsee Henrikin koulun takapihan skeittiparkilla, jossa on käynnissä Mihi-skeittikoulu. Paikalla on yli kaksikymmentä innokasta aloittelijaa kypärineen ja polvi- ja rannesuojineen. Aktiiviskeittareiden ohjein rakennettu Nousiaisten skeittipuisto sopii harjoitteluun erinomaisesti, sillä eri vaikeusasteita olevat rampit mahdollistavat kaikenlaisten temppujen harjoittelun.

Puisto on rakennettu myös BMX-pyörille ja scoottauslaudoille sopivaksi, jolloin mahdollisimman moni voi käyttää sitä. Kaikki nämä ovat erinomaisia liikuntalajeja, sillä ne kehittävät tasapainoa ja kehonhallintaa. Skeittikoulun opettajat Anselmi ja Topi skeittaavat nuorten kanssa ja näyttävät siinä sivussa oikeita liikeratoja. Perushyppy ollie sujuu jo monelta. Siksi harjoitellaankin jo vaativampia liikkeitä, kuten kickflipiä ja heelflipiä.

Nousiaisissa järjestetty skeittikoulu on osa yhdentoista kunnan yhteistä Mihi-liikuntapalvelua. Mihin ideana on tarjota kaikille alueen 13-19-vuotiaille nuorille maksutonta, matalan kynnyksen liikuntaa kuntarajoista riippumatta. Mihissä on tarjolla lukuisia eri liikuntalajeja, ja toimintaan voi osallistua vaikka lajia ei olisi koskaan harjoitellut. Mihi-toimintaan pääsee parhaiten tutustumaan sen omilla sivuilla osoitteessa www.mihi.fi.

Hyvinvoinnin kannalta on fyysisen aktiivisuuden lisäksi vähintään yhtä tärkeää sosiaaliset suhteet ja vuorovaikutus. Skeittaus ja muut elämäntapalajit ovat esimerkkejä liikunnasta, joissa fyysisyys ja sosiaalinen kanssakäyminen yhdistyvät. Niiden harrastajat myöskin ottavat julkista tilaa uudella tavalla käyttöön. Siksi tämä tulisi ottaa huomioon kaikessa suunnittelussa ja rakentamisessa. Elämäntapalajit ovat nuorille liikunnallinen yhdessä olemisen ja tekemisen tapa. Vaikka tutkimusten mukaan innostus perinteisiä liikuntalajeja kohtaan väheneekin, kasvattavat yllä mainitun kaltaiset elämäntapalajit voimakkaasti suosiotaan. Suomessa arvioidaan olevan pelkästään skeittauksen harrastajia 50 000- 60 000.

Nousiaisissa on tarjolla runsaasti erilaisia omatoimisen liikkumisen mahdollistavia lähiliikuntapaikkoja. Kunnan vapaa-aikatoimen päällikkö Jouni Kangasniemi kertoo, että skeittiparkin lisäksi Valpperin alakoulun pihalta löytyy monenlaiset pelit mahdollistava monitoimiareena. Rästäsmäen pururadalta löytyvät mm. Miekkavuoren juoksuportaat, monipuolinen frisbeegolfrata sekä ulkokuntoilulaitteet. Tämän tyyppisellä liikuntarakentamisella pyritään juuri kaikkia asukkaita liikkumaan aktivoivan ympäristön tarjoamiseen.

Meitä aikuisia liikuntapäättäjiä ja -vaikuttajia nämä skeittilaudat kainalossaan kulkevat nuoret haastavat pohtimaan, miten tehdä koko rakennetusta ympäristöstämme liikuntapaikka.

Mihi haluaa nuoret mukaan

Mihi on 11 kuntamme yhteinen nuorten tuote. Se on monipuolista matalan kynnyksen harrastetoimintaa, johon 13-19-vuotiaat nuoret voivat osallistua missä tahansa kunnassa asuinpaikasta riippumatta. Miten sinä kehittäisit Mihiä ja nuorten liikuntaa yleensä?

(Teksti: Taija Hägg ja Anu Oittinen, Kuvat: Taija Hägg)