Pyrkivä Gymnastics ry, Voimistelun iloa, taitoa ja tasapainoa

  

Eipä arvanneet Sundvallin veljekset 1800-luvun lopulla saavansa harrastuksensa historian kirjoihin, kun rakensivat rekin naapurinpoikien iloksi takapihallensa Turun Raunistulassa. Harrastuksen innoittamana perustettiin Voimistelu ja urheiluseura Pyrkivä vuonna 1906.

Vuosien saatossa seura itsenäistyi Turun Pyrkivä ry:ksi ja harrastusmahdollisuuksien kirjo oli mittava. 115 vuoden aika seurassa on harrastettu lähes kaikkia urheilulajeja näytelmäkerhoa ja kuorolaulua unohtamatta.  Telinevoimistelu lajina on ollut mukana alusta asti ja sillä on saavutettu mainetta ja mitalisijoja 1920-luvulta lähtien.

Vuonna 2016 perustettiin Pyrkivä Gymnastics ry, johon Pyrkivän telinevoimistelijat siirsivät toimintansa.

 

Tänä päivänä Pyrkivä Gymnastics ry on ammattimaisesti toimiva seura, jossa voi harrastaa telinevoimistelua 3 -vuotiaasta lähtien aina maajoukkuetasolle asti.

Vuonna 2020 seuralla oli 790 jäsentä. Jäsenmäärä on kaksinkertaistunut seuran itsenäisen toiminnan aikana.

Seuralla on nykyään neljä päätoimista valmentajaa/työntekijää ja noin 30  tuntivalmentajaa.

Seuran voimistelijat harjoittelevat pääsääntöisesti Turussa Liikuntakeskus Alfassa. Seuralla on käytössä myös pienten lasten harjoitteluun laadukkaasti ja monipuolisesti varustettu oma ”Pikkis”-Sali. Harrastetoimintaan pääsee mukaan Turun lisäksi myös Ruskolla ja Salossa.

Pitkäjänteisestä työstä lasten ja nuorten parissa on saavutettu myös Tähtiseura-status.
 

Harrastetoiminta

Lasten harrasteryhmissä voi telinevoimistelun lisäksi harjoitella taitoja volttikoulussa ja freegym-tunneilla.

Perheryhmät tarjoavat yhteistä laatuaikaa lapsille ja vanhemmille sekä isovanhemmille leikin ja liikunnan parissa.

Myös aikuiset pääsevät verestämään ja kehittämään taitojaan omissa ryhmissään.
 

Kilpailutoiminta

Jos intoa ja taitoa löytyy, harrasteryhmistä voidaan siirtyä harrastekilparyhmien kautta kilparyhmiin ja aina maajoukkuetasolle saakka. Kilparyhmien tavoitteellinen harjoittelu sisältää myös leiri- ja kilpailutoimintaa.

Seurassa toteutetaan erinomaista lapsuusvaiheen valmennusta ja seuran värejä onkin nähty useiden lasten kilpailutapahtumien palkintokorokkeilla.

Pyrkivä Gymnastics ry:n voimistelijat ovat saavuttaneet menestystä myös SM-tasolla ja seurasta on myös useampi voimistelija maajoukkueessa.

 

Miten COVID-19 pandemia on vaikuttanut seuran toimintaan?

Seuran puheenjohtaja Marika Nurmikon mukaan vuosi 2020 on ollut seuran toiminnalle haastava.

COVID-19 pandemian vaikutukset harjoitus- ja kilpailuolosuhteisiin ovet olleet merkittävässä roolissa, jonka johdosta seuratoiminnassa on jouduttu etsimään uusia toimintatapoja. Epätietoisuus ja nopeastikin muuttuvat olosuhteet työllistävät huomattavasti. Voimistelijoille on pyritty järjestämään motivaation ylläpitämiseksi mm. ulkotreenejä ja etävalmennusta erilaisia verkkotyökaluja käyttäen. Yksi tärkeä osa-alue harrastamisessa on kuitenkin sosiaaliset kanssakäymiset, joten rajoitusten loppuminen ja paluu normiarkeen on toivelistalla korkealla.

Pandemian vaikutukset jäsenmäärään ja talouteen ovat merkittävät, eikä alkanut vuosi 2021 näytä kovin lupaavalta rajoituksineen.

                            

Tarina ei kerro miten Espanjan tauti vaikutti Sundvallin veljesten harrastukseen vuosina 1918-1920…

          

Teksti ja kuvat: Anne Kaikkonen, LiikU ry