LiikUn pitämä Aktiivisempi Arki -työpaja herätti työyhteisön taukojumpat henkiin. Attendon hoitajat ja lääkärit vievät tärkeää viestiä eteenpäin asiakkailleen.

Attendo Eurajoen terveysasemalla työskentelee nuorekasta ja liikunnallista väkeä. Työpäivät ovat jo luonnostaan aktiivisia, mutta siitä huolimatta toimipisteessä nähtiin selkeä tarve osallistua LiikUn järjestämään Aktiivisempi Arki -työpajaan.

  • Terveydenhuoltoalalla arki on jo valmiiksi aika aktiivista, mutta melko yksipuolista. Siksi esimerkiksi omatoimiset taukojumpat ovat tärkeitä, toteaa Attendo Eurajoen terveysasemalla työskentelevä terveydenhoitaja Päivi Suominen.

Aktiivisempi Arki -työpaja on suunniteltu suomalaisille työpaikoille, joissa istutaan paljon. Kohderyhmänä ovat erityisesti toimistotyötä tekevät, mutta istumisen vähentämisen tavoite koskettaa lähes kaikkia, sillä töiden lisäksi istuminen on lisääntynyt työmatkoilla ja vapaa-aikana. Suomalaisten lisääntynyt vapaa-ajan liikunta ei riitä korvaamaan arkielämän vähentynyttä aktiivisuutta.

Eurajoen terveysasemalla työpajaan osallistui parikymmentä työntekijää, eli lähes koko henkilökunta. Suominen kertoo, että tavoitteena oli pohtia, mitä juuri terveysasematyössä pystytään tekemään arkiaktiivisuuden lisäämiseksi.

Työpaja poikikin hyviä uusia toimintatapoja.

  • Työhuoneissa on taukojumppaohjeita, joilla jokainen voi tehdä omatoimisia taukojumppia. Olemme järjestäneet myös niihin liittyviä haasteita ja kisoja.

Ennen kahvihuoneessa pidetyt taukojumppavälineet on nyt siirretty henkilökunnan kuntosaliin, jotta tilojen käyttötarkoitus olisi selkeä: kahvihuone on rauhoittumista ja kuntosali jumppaamista varten.

  • Kuntosali on yhteisessä käytössä viereisen vanhainkoti Jokisimpukan kanssa, ja henkilökunnallamme on siellä vuoro kaksi kertaa viikossa. Lisäksi salia voi käyttää vapaasti sen ollessa tyhjillään.

Päivi Suominen kertoo, että terveysaseman työntekijöillä oli jo ennen LiikUn työpajaa käytössään omat ”harjanvarret”, eli kuntokepit.

  • Kepit olivat aluksi kovassa käytössä, mutta meinasivat sitten unohtua työhuoneiden nurkkaan. Kun välillä muistuttaa ja tsemppaa, niin ne saadaan kyllä aina uudestaan käyttöön.

Suomisen mukaan Attendo Eurajoen työntekijöiden käytössä on myös esimerkiksi Selätin-laitteita, leuanvetotankoja sekä palloja puristusvoiman kehittämiseen.

Pekko-Joonas Rantamäki